Utile

În locul unde păstrăm proviziile de hrană în anotimpul rece (cămara, pivniţa, balconul) este indicat să aerisim periodic, în zilele mai călduţe, cu aer uscat, răcoros.

Legumele şi fructele trebuie verificate să nu se strice, dând la o parte pe cele afectate.

Pentru a păstra merele cât mai mult timp, acestea pot fi învelite în hârtie, individual.

În cazul cartofilor, cea mai bună modalitate de a îi menţine o perioadă cât mai îndelungată este să fie păstraţi într-o pungă de hârtie (nu de plastic) într-un loc răcoros (cămară, pivniţă), dar nu în frigider, deoarece temperatura scăzută din frigider le afectează gustul şi textura.
Aşezând alături de cartofi câteva mere, aceştia se vor menţine mai bine şi nu vor mai încolţi. Cartofii nu încolţesc şi dacă sunt aşezate printre ei frunze de ferigă.

Roşiile se recomandă a fi depozitate la lumină, în bucătărie, deoarece iubesc căldura şi îşi menţin, nealterat, gustul.

Cepele trebuie păstrate într-un loc uscat, răcoros, bine aerisit şi întunecat. Lipsa de aer le face să se strice, iar lumina le poate spori iuţeala. De asemenea, cepele nu trebuie depozitate în apropierea cartofilor, fiindcă aceştia emit umiditate. În schimb, ceapa verde este bine să fie ţinută în frigider, ea având un conţinut ridicat de apă.

Seminţele (floarea-soarelui, hrişcă, dovleac, linte etc.) şi cerealele se păstrează în mod optim în pungi de hârtie.

Făina, mălaiul, grişul, fulgii de ovăz etc. se păstrează în pungi de hârtie ori în săculeţi de pânză.

Legumele şi zarzavatul, mărunţite şi pregătite pentru diverse mâncăruri, se pot păstra în punguliţe în congelator, până la prima utilizare. Asemănător, se pot păstra şi vişinele, cireşele pentru prăjituri, merele rase, dovleacul ras, vinetele coapte şi curăţate de coajă etc.

Coaja de lămâie şi cea de portocală, rasă şi amestecată cu zahăr, se poate păstra în congelator, într-un recipient închis, folosindu-se la prepararea diverselor deserturi.

Spre deosebire de ceapa uscată ce trebuie păstrată într-un loc uscat, răcoros, bine aerisit şi întunecat, ceapa verde este bine să fie ţinută în frigider, ea având un conţinut ridicat de apă.

Petele de ceară de pe haine / covor etc. se scot aşezând o coală de hârtie albă deasupra lor şi apoi trecând fierul de călcat încins pe deasupra hârtiei. Procedeul se va repeta de câte ori este nevoie, deplasând foaia de hârtie deasupra petelor. Astfel, ceara se va topi şi va fi absorbită de foaia de hârtie.

Petele de fructe de pe hainele albe se scot cu lapte, înmuindu-se pentru circa 30 minute locul pătat în lapte, apoi spălând normal hainele şi limpezindu-le.

Petele de rugină se scot cu zeamă de lămâie fierbinte sau cu sare de lămâie amestecată cu sare de bucătărie, frecându-se întâi locul afectat, apoi spălându-se normal.

Petele de sânge se scot prin înmuierea imediată, în apă rece în care se adaugă sare de bucătărie. Ulterior, se spală normal şi se clăteşte.

Vitamina A ("vitamina anti-infecțioasă") are rol în procesul de creştere, în dezvoltarea oaselor, în funcţia ovariană şi cea testiculară. Este esenţială pentru funcţionarea normală a retinei şi pentru adaptarea vizuală la întuneric, îmbunătăţind acuitatea vizuală. Face ca pielea să rămână catifelată şi sănătoasă.

Se regăseşte în special în alimente precum: gălbenuşul de ou, brânzeturi, ficat, creier, unt, legumele verzi (spanac, broccoli etc.), morcovi, ridichi, smântână, pește.

morcovi multicolori

Insuficienţa vitaminei A poate duce la diverse afecţiuni, precum tulburări de vedere, uscare şi îngroşarea pielii, a mucoaselor etc. De pildă, o mucoasă nazală uscată aduce după sine pierderea mirosului (precum şi o umiditate exagerată a mucoasei).

Suplimentele farmaceutice cu vitamina A se recomandă a se administra numai la prescripţia medicului.