Buşteni este destinaţia potrivită atât pentru drumeţii, turism montan, schi şi alte sporturi de iarnă (dispune de pârtia de schi Kalinderu, modernă, dedicată agrementului şi competiţiilor sportive, dotată cu instalaţie de transport pe cablu), cât şi pentru fotografiere, odihnă, relaxare.
Oraşul Buşteni este uşor accesibil, pe Drumul European E60 (DN1) sau pe calea ferată, pe ruta București - Sinaia - Brașov - Cluj - Oradea - Budapesta - Viena - Paris sau Berlin.
Din Buşteni, legătura cu platoul Bucegilor se face direct (lungimea traseului: 4350 m; diferenţa de nivel: 1235 m), cu ajutorul telecabinei Buşteni - Babele, care urcă lesne, expunând pasagerilor, treptat, o privelişte spectaculoasă de păduri de brad, de stânci golaşe, de vârfuri ascuţite.
Odată ajunşi pe platoul Bucegilor, turiştii pot vedea Babele, Sfinxul (considerate monumente ale naturii) şi alte formaţiuni de stâncă (relief de tip Babele), formate în urma eroziunii produse de vânt, ploi, zăpezi, îngheţ-dezgheţ.
De asemenea, călătorii pot ajunge la Crucea Eroilor Neamului (la altitudinea de 2291 m), de pe masivul Caraiman, parcurgând un drum marcat în acest sens. Crucea Eroilor (înălţime: 28 m; montată pe un soclu înalt din beton şi piatră), a fost ridicată în perioada 1926-1928, în memoria eroilor căzuţi în Primul Război Mondial când aşezarea a fost locul desfăşurării unor sângeroase confruntări militare. De la inaugurare (de Ziua Sfintei Cruci - ziua Eroilor Neamului, 14 sept.1928), Crucea este luminată electric pe timp de noapte.
De pe platoul Bucegilor se deschid căi de acces către Valea Cerbului, către Poiana Izvoarelor, către Vf. Omu, către peştera Ialomiţei, către Valea Jepilor, către Piatra Arsă ş.a.m.d.
De reţinut că traseele montane sunt recomandate doar până la căderea zăpezilor, numai turiştilor bine antrenaţi şi echipaţi, iar unele dintre aceste trasee - exclusiv alpiniştilor şi profesioniştilor în domeniu.
În apropierea staţiunii, călătorii pot parcurge trasee de dificultate mai scăzută, precum cel până la Cascada Urlătoarea (cca 1 oră de mers), sau cel până la cabana Diham (cca 2h30 de mers).
Totodată, o serie de obiective turistice şi lăcașe de cult îşi aşteaptă vizitatorii, în staţiune:
Muzeul memorial „Cezar Petrescu” - amenajat în casa scriitorului construită în stil românesc, în 1918;
Castelul Cantacuzino - clădit de Gheorghe Cantacuzino, în anul 1910;
Biserica Domnească - ctitorie a regelui Carol I și a reginei Elisabeta, construită în anul 1889;
Mănăstirea Caraiman - cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, amplasată la poalele muntelui Caraiman, acolo unde mâini gospodare au ştiut să sfinţească locul şi să-l îngrijească.
Mai multe informaţii despre Buşteni şi împrejurimile sale pot fi găsite pe site-ul Primăriei Buşteni, www.orasul-busteni.ro, de unde se pot afla detalii privind traseele montane dar şi reguli importante şi sfaturi utile privind drumeţiile pe munte.