Păstrarea alimentelor
Păstrarea alimentelor în cămară
Publicat de Venera I.În locul unde păstrăm proviziile de hrană în anotimpul rece (cămara, pivniţa, balconul) este indicat să aerisim periodic, în zilele mai călduţe, cu aer uscat, răcoros.
Legumele şi fructele trebuie verificate să nu se strice, dând la o parte pe cele afectate.
Pentru a păstra merele cât mai mult timp, acestea pot fi învelite în hârtie, individual.
În cazul cartofilor, cea mai bună modalitate de a îi menţine o perioadă cât mai îndelungată este să fie păstraţi într-o pungă de hârtie (nu de plastic) într-un loc răcoros (cămară, pivniţă), dar nu în frigider, deoarece temperatura scăzută din frigider le afectează gustul şi textura.
Aşezând alături de cartofi câteva mere, aceştia se vor menţine mai bine şi nu vor mai încolţi. Cartofii nu încolţesc şi dacă sunt aşezate printre ei frunze de ferigă.
Roşiile se recomandă a fi depozitate la lumină, în bucătărie, deoarece iubesc căldura şi îşi menţin, nealterat, gustul.
Cepele trebuie păstrate într-un loc uscat, răcoros, bine aerisit şi întunecat. Lipsa de aer le face să se strice, iar lumina le poate spori iuţeala. De asemenea, cepele nu trebuie depozitate în apropierea cartofilor, fiindcă aceştia emit umiditate. În schimb, ceapa verde este bine să fie ţinută în frigider, ea având un conţinut ridicat de apă.
Seminţele (floarea-soarelui, hrişcă, dovleac, linte etc.) şi cerealele se păstrează în mod optim în pungi de hârtie.
Făina, mălaiul, grişul, fulgii de ovăz etc. se păstrează în pungi de hârtie ori în săculeţi de pânză.
Păstrarea alimentelor în frigider
Publicat de Venera I.Legumele şi zarzavatul, mărunţite şi pregătite pentru diverse mâncăruri, se pot păstra în punguliţe în congelator, până la prima utilizare. Asemănător, se pot păstra şi vişinele, cireşele pentru prăjituri, merele rase, dovleacul ras, vinetele coapte şi curăţate de coajă etc.
Coaja de lămâie şi cea de portocală, rasă şi amestecată cu zahăr, se poate păstra în congelator, într-un recipient închis, folosindu-se la prepararea diverselor deserturi.
Spre deosebire de ceapa uscată ce trebuie păstrată într-un loc uscat, răcoros, bine aerisit şi întunecat, ceapa verde este bine să fie ţinută în frigider, ea având un conţinut ridicat de apă.