Albăstrelele

Publicat de 

ALBĂSTRÉL, -EÁ, -ÍCĂ, albăstrei, -ele, S. f. Plantă erbacee cu flori albastre; albăstriță (Centaurea cyanus). - Albastru + suf. -el.
Albăstreaua (lat. Centaurea cyanus) este o specie de plante erbacee anuală, înaltă de 0,5–1 m, cu peri pe organele aeriene din familia Asteraceae, ce crește în Europa, în zonele pietroase de pe marginea drumului, pe pajiști, pe ogoare, în parcuri sau în poieni. Albăstrelele reprezintă delicatețea.

albastreleleSursa foto: wikipedia.org

Albăstreaua este denumită și albăstrică, albăstriță, vinețea, vinețică, (reg.) ghioc, zglăvoc, floarea-grâului, floarea-paiului, clopoțel, floare-vânătă, iarba frigurilor, măturice, tătăișă vânătă.

Conține: poliene, substanțe amare: centaurina (cnicina), un glicozid: cicorina, mucilagii, tanin, un antocian glicozidic: cianina, pelargonina, antocianidine, săruri de potasiu, mangan, biotină (vitamina B7), calciu, cuprene, coumarin, pectine.

Preparatele ce au în compoziție flori de albăstrele (ceaiuri, infuzii, tincturi, cataplasme, comprese, creme) au proprietăți astringente, antiinflamatoare, dezinfectante, spasmolitice. Albastrelele aduc un plus frumos salatelor proaspete, unde valoarea lor nutritivă adaugă calciu, săruri minerale, folat și vitamina C în dietă.

Proprietăți terapeutice ale albăstrelelor:
- au acțiune calmantă, antiseptic-oculară, tonic amară, antidiareică;
- se folosesc, în principal, în tratamentele legate de inflamațiile ochilor, în conjuctivite, în inflamații ale ploapelor, cornee ulceroasă, ochi obosiți;
- în afecțiunile dermatologice, sunt folosite ca cicatrizant și trofic în cazul unor leziuni superficiale la nivelul tegumentelor;
- ajută la oprirea sângerării în rănile deschise și sângerarea gingiilor;
- calmează arsurile și eczemele;
- combat anorexia;
- au efect diuretic, calmant, astringent;
- sunt eficiente împotriva infecțiilor urinare; ajută la eliminarea toxinelor;
- au efecte benefice asupra ficatului și a bilei;
- ameliorează simptomele provocate de indigestie și boală diareică;
- sunt indicate pentru calmarea tusei și a bronșitelor;
- favorizează scăderea temperaturii corporale provocate de viroze sezoniere și gripe;
- ameliorează simptomele reumatismului și gutei;
- tratează insuficiența cardiacă cu edeme, flebite, hipertensiune;
- calmează durerile de cap;
- gargara cu ceai din plantă calmează durerile dentare și grăbește vindecarea oreonului;
- ceaiul de albăstrele întărește sistemul imunitar, are efect de calmare asupra sistemului nervos central, combate stresul și depresia, înlătură crizele de anxietate;
- băile de abur cu flori sunt eficiente în eliminarea punctelor negre și a acneei, substanțele active au efect tonic asupra pielii, împiedicând formarea ridurilor.

Precauții:
- preparatele cu albăstrele trebuie consumate cu precauție de femeile însărcinate și de cele care alăptează, dar și de persoanele care manifestă reacții alergice la polenul de crizanteme, margarete, păpădie și gălbenele;
- cei care sunt tratați pentru pietre ale tractului urinar ar trebui să evite, de asemenea, cantități mari de infuzii de flori, deoarece proprietățile sale diuretice vor acționa pe lângă tratamentul aplicat deja de alte medicamente.

 

Mai multe din această categorie: « Crețișoara Passiflora »

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează