Kedu.ro

Key education

Recomandări preventive

PREVENTÍV, -Ă, preventivi, -e, adj. Care are ca scop preîntâmpinarea unui rău, împiedicarea apariţiei sau a răspândirii unei boli, a săvârşirii unei infracţiuni etc. ◊ (În sintagma) Medicină preventivă = ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea bolilor; profilaxie. - Din fr. préventif.

Aceasta secţiune a site-ului are rolul de a informa şi a atrage atenţia asupra consecinţelor negative ale unor acţiuni sau inacţiuni, de a propune măsuri de apărare, de precauţie, pentru reducerea riscurilor şi preîntâmpinarea situaţiilor neplăcute şi pericolelor care pot apărea în viaţa de zi cu zi.

Convinşi că „paza bună trece primejdia rea” (fără, însă, a subaprecia tainica ocrotire divină asupra fiecărui om în parte), noi, echipa site-ului, dorim să oferim copiilor, părinţilor, dar şi oricărei persoane interesate, câteva recomandări pentru o conduită preventivă, constând în măsuri elementare de protecţie şi alte sfaturi utile privind potenţialele ameninţări la integritatea persoanei sau a bunurilor acesteia.

Menţionam că unele dintre materialele redate sunt inspirate de recomandările Inspectoratului General al Poliţiei Române făcute în sprijinul cetăţenilor, de-a lungul timpului.

Fiecare dintre noi ne dorim ca vacanţele sau călătoriile noastre să fie unele liniştite, plăcute, lipsite de situaţii neprevăzute supărătoare care să ne pună în pericol şi să ne aducă în postura de victimă.

Pentru a preîntâmpina surprizele neplăcute, este necesar să ne luăm o serie de măsuri preventive, atât în ceea ce priveşte securitatea personală şi cea a familiei noastre, cât şi în privinţa siguranţei bunurilor noastre.

  • În primul rând, trebuie să ne alegem cu atenţie mijlocul de transport cu care dorim să ne deplasăm. Acesta trebuie să prezinte cel puţin gradul minim admis de siguranţă în privinţa funcţionării, a dotărilor, a alimentării cu combustibil, a conducerii sale prudente şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.

culoarea rosie semafor

Sunt de evitat deplasările cu vehicule conduse de persoane necunoscute şi care nu aparţin niciunui furnizor autorizat de servicii de transport de persoane. De asemenea, trebuie evitate taxiurile lipsite de însemnele firmei sau care nu au aparat pentru indicarea sumei de plată pentru călătorie.

viteza

  • În cazul călătoriilor cu maşina personală, trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi utile de conduită preventivă:

„Ascultă sfatul şi primeşte învăţătura, ca să fii înţelept toată viaţa ta.” (Pilde 19, 20)

Dragi copii şi adolescenţi, este deosebit de important ca fiecare dintre voi să vă puteţi bucura de o viaţă frumoasă, liniştită, împlinită, lipsită de ameninţări, de violenţă, de gesturi şi de incidente care să vă afecteze sănătatea, securitatea, libertatea.

Pentru că vă pasă de cei din jur şi doriţi să-i protejaţi atât pe ei, cât şi pe voi înşivă de infracţiuni şi întâmplări neplăcute, atunci lucrurile rele trebuie prevenite.

clopotel

De aceea, vă invităm să citiţi câteva sugestii privind un comportament preventiv care să vă ajute să evitaţi situaţiile neplăcute care v-ar putea pune în pericol sănătatea, libertatea, siguranţa ori viaţa, vouă sau prietenilor voştri:

„Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie s-o aibă; chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea.” (Pilde 22, 6)

Stimaţi părinţi,

Dragostea şi grija faţă de copiii dumneavoastră vă îndeamnă să îi învăţaţi pe aceştia, încă de timpuriu, cum să se comporte în relaţiile cu ceilalţi semeni, cum să comunice, cum să se dezvolte armonios şi să-şi descopere calităţile, cum să îşi desfăşoare activităţile specifice vârstei lor, cum să se ferească de rău ş.a.m.d.

indrumare educatie

Spre a veni în sprijinul dumneavoastră şi a vă ajuta să asiguraţi bucuria şi liniştea familiei dumneavoastră, vă prezentăm câteva recomandări de conduită menite să vă îndrume cum să preveniţi implicarea copiilor dvs. în situaţii neplăcute şi cum să-i ţineţi cât mai departe de un comportament negativ:

umbrela

Spre a preveni situaţiile neplăcute care v-ar aduce în postura de victime ale hoţilor de buzunare, vă încurajăm să ţineţi cont de sfaturile menţionate în rândurile care urmează.