Jocuri de interior
Adesea, în zilele cu vreme mohorâtă, când este frig afară ori când plouă, noi, oamenii, preferăm să stăm mai mult timp în casă, desfăşurând activităţi preponderent statice, de rutină, ce ne solicită foarte puţin din punct de vedere fizic, ce presupun - deci - mai puţină mişcare (precum: privitul la televizor, lucrul/joaca la calculator, dormitul, cititul, desenatul etc.).
Atât adulţii cât şi copiii, în perioada rece a anului îşi ocupă timpul liber în special cu îndeletniciri sedentare. Nealternând activităţile statice cu mişcarea sau cu exerciţiile fizice, riscă să devină apatici, lipsiţi de energie, plictisiţi şi chiar somnolenţi uneori.
Un remediu la îndemână, deopotrivă relaxant şi distractiv, care va fi - negreşit - pe gustul copiilor, dar va redeschide pofta de viaţă şi părinţilor, este jocul.
În momentele de răgaz de peste zi (după-amiaza, de pildă), la sfârşit de săptămână ori în alte perioade de timp liber (în vacanţe, de sărbători etc.), membrii familiei se pot antrena în jocuri amuzante, menite să îi binedispună, să îi menţină în formă şi totodată să îi încurajeze pe cei mici să înveţe lucruri noi, să le stimuleze abilităţile motrice, îndemânarea, memoria, viteza de reacţie, spiritul de echipă, să le descopere noi orizonturi.
Părinţii şi copiii, deşi stând în casă, pot ieşi din cotidian şi pot petrece clipe de neuitat participând, împreună, la diverse jocuri de interior, care le vor alunga plictiseala, le vor aduce un plus de energie şi o atmosferă caldă, veselă.
Pe lângă obişnuitele jocuri, clasice, cunoscute, se pot adăuga alte câteva idei de jocuri de interior (precum cele redate în această rubrică), ca o provocare plăcută de a umple timpul copiilor în mod activ, constructiv.
[Facem menţiunea că jocuri de interior sunt şi unele jocuri din categoriile Jocuri de cuvinte, Jocuri de memorie, Jocuri creative.]
De precizat este că toate jocurile, inclusiv cele de interior, pot fi desfăşurate în condiţii optime şi în aer liber.
„Viteza ospătarului”
Publicat de Venera I.„Viteza ospătarului” propune o metodă ludică de a îi implica, activ, pe copii, oferindu-le un mod plăcut, distractiv şi dinamic de a îşi exersa o serie de abilităţi motrice şi sociale care le vor fi utile de-a lungul timpului.
Prin intermediul acestui joc, copiii pot învăţa, uşor şi rapid, cum să lucreze în echipă, cum să îşi coordoneze mişcările corpului, cum să ocolească diverse obstacole şi să menţină în echilibru o farfurie cu conţinut, pe care o poartă în mână, dar şi care este atitudinea corectă pe care trebuie să o adopte o persoană atunci când serveşte masa altor persoane (acasă sau într-un loc public, restaurant etc.).
În joc, este nevoie de un „arbitru” şi de minim două echipe, a câte cel puţin doi membri.
Fiecare echipă trebuie să fie dotată cu următoarele obiecte: o farfurie plată (întinsă), o minge de ping-pong (tenis de masă) şi un şervet (ştergar) mare de bucătărie, din pânză.
Pe lângă obiectele menţionate, pentru ca jocul să aibă loc în condiţii optime, este nevoie de
„Păşeşte în farfurie!”
Publicat de Venera I.„Păşeşte în farfurie!” este un joc simplu, distractiv, antrenant şi vioi, care va binedispune, cu siguranţă, orice familie, atunci când membrii acesteia vor alege să îl încerce. Copiii îl pot juca fie doar între ei, fie împreună cu părinţii, făcând mişcare, întrecându-se şi amuzându-se deopotrivă.
Pentru joc, mai întâi trebuie formate cel puţin două echipe, fiecare echipă având câte doi membri jucători. În plus, este nevoie şi de un arbitru care să vegheze la buna desfăşurare a competiţiei şi să verifice permanent respectarea regulilor.
În cadrul jocului, fiecare echipă dispune de
„Ghiceşte obiectele!”
Publicat de Venera I.„Ghiceşte obiectele!” este un joc amuzant care dezvoltă intelectul copiilor, ajutându-i să-şi antreneze memoria.
La acest joc pot participa un număr variabil de copii (pot participa chiar şi adulţii din familie), nefiind impusă o regulă strictă în acest sens. Fiecare dintre participanţi trebuie să aibă câte un castron opac (de preferat, de aceeaşi dimensiune) şi câte un prosop. În plus, mai este nevoie un ceas sau un cronometru pentru măsurarea timpului, dar şi de câte un pix ori creion pentru fiecare şi de bileţele de hârtie, pentru scris.
Înainte de începerea jocului, ei trebuie