Passiflora

Publicat de 

PASSIFLORA L., FLOAREA PASIUNII, fam. Passifloraceae. Gen originar din regiunile tropicale și subtropicale ale Asiei, Australiei și mai ales în America de S, cca- 400 specii, volubile, cu tulpini lemnificate, ramificate (lujeri, cca 5 m lungime), prevăzute cu cîrcei și frunze 3-7-lobate. Flori solitare, hermafrodite, de obicei pe tip 5, parfumate, campanulate, diametru pînă la 10 cm, pedunculate, corolă cu 5 petale verzi, receptacul format din lacinii albastre, petalele uneori lipsesc, 5 stamine, stigmate globulare, 5 sepale pergamentoase sau pieloase, des colorate în interior și asemănătoare cu petalele.

passiflora Sursa foto: wikipedia.org

Unele specii aparținând genului Passiflora au fost analizate științific pentru determinarea utilității lor medicinale. Într-un studiu din 2001 vizând metode de tratament ale tulburărilor de anxietate generalizată, extractul de Passiflora incarnata a prezentat o activitate comparabilă cu cea a oxazepamului, dar cu efecte adverse mai de scurtă durată.
Floarea-pasiunii (Passiflora incarnata Linnaeus) este o plantă medicinală, utilizată peste tot în lume, în mod special pentru contribuția pe care o poate avea la reducerea stărilor de anxietate și a manifestărilor stresului.

Poate fi utilizată sub formă de capsule, extract, infuzie din frunze sau flori uscate, uleiuri etc.
Mai este cunoscută în popor și sub următoarele denumiri: floarea-patimilor, ceasornic, coroana-lui-Hristos, steaua-Fecioarei-Maria, floarea-celor-trei-răni.

Conține: flavonoide (apigenină, luteolină, saponarină, vitexină, isovitexină, orientină, isoorientină), glicozide, fitosteroli, acizi polifenolcarboxilici, taninuri, polifenoli, tirozina, glicina, alcaloizi - harminã, harman, harmol, fenilalanina, prolina, quercetina, sambunigrina, saponarina, scopolatina, serotonina, cumarine, maltol, acid clorogenic, ulei volatil, kaempferol, acid pasifloric, pasiflorina, sitosterol, stigmasterol, antioxidanți, vitaminele A, B, și C.

Proprietăți terapeutice:
- proprietăți antispastice, analgezice, somnifere, hipotensive, sedative, anxiolitice, stimulatoare sudorifice;
- are acțiune benefică asupra sistemului nervos central, facilitând inducerea somnului fiziologic;
- are efect relaxant asupra musculaturii netede;
- intervine favorabil în stări de neliniște, stres, agitație, încordare, iritabilitate, emotivitate crescută, migrene, nevroze astenice, depresie, atacuri de panică, angoase, epuizare nervoasă, deficit de atenție, Parkinson, tulburări cardiace pe fond nervos, stări de tensiune și iritabilitate în perioada premenstruală sau în cea de menopauză;
- normalizează tensiunea arterială;
- contribuie la reducerea senzației de durere, de arsură la nivelul pielii;
- are acțiune antioxidantă și antiinflamatorie;
- datorită proprietăţilor sale antispastice, floarea pasiunii este un remediu eficient pentru sindromul de colon iritabil;
- indicată și în: gastroduodenită, colite, dizenterie, intoxicație alcoolică, infarct miocardic, ateroscleroză, palpitații, astm bronșic, nevralgii, hiperaciditate gastrică.

Precauții:
- passiflora poate interacționa cu anumite categorii de medicamente cum sunt barbituricele sau benzodiazepinele, ambele utilizate în reducerea stărilor de anxietate sau a insomniei; concret, este amplificată acțiunea sedativă a acestor medicamente;
- totodată, floarea-pasiunii poate interfera cu acțiunea unor medicamente anticoagulante sau a somniferelor;
- este contraindicată femeilor însărcinate, putând determina contracții și o naștere prematură;
- pentru femeile care alăptează - nu există studii suficiente care să demonstreze că utilizarea Passiflorei în această perioadă este sigură pentru mamă și pentru bebeluș;
- pentru persoanele care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale - pentru că Passiflora poate interacționa cu anestezicul sau cu alte medicamente utilizate în timpul operației și după aceasta; este recomandată întreruperea folosirii florii-pasiunii cu cel puțin două săptămâni înainte de intervenție.

 

Mai multe din această categorie: « Albăstrelele

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează