Kedu.ro

Key education

Ghimbirul

Publicat de

GHIMBÉR s. m. Plantă erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat în uleiuri eterice (Zingiber officinale). [Var.: ghimbír s. m.] – Din magh. gyömbér.


ghimbirul

Sursa foto: wikipedia.org

Rizomul de ghimbir are o formă neregulată, contorsionată și e noduros, atingând până la 5-6 centimetri în lungime.
Ghimbirul este membru al aceleiași familii (Zingiberaceae) care include cardamonul și turmericul.

Este deosebit de prețuit în bucătăriile orientale din India, Malaezia, Nepal, Bangladesh etc. În fostele colonii britanice, cum ar fi Canada, Australia, Jamaica, Kenya, se consumă o așa-zisă "bere" din ghimbir (ginger beer) care de fapt este o băutură ne-alcoolică, răcoritoare.
Ghimbirul este folosit în absolut toate tipurile de preparate, de la sosuri, supe și feluri principale, până la deserturi și băuturi.
Dacă ghimbirul proaspăt este fiert, iuțeala sa crește, iar aroma scade. Thailandezii folosesc ghimbir dat prin răzătoare, alături de alte condimente, la prepararea pastelor de curry.
Ghimbirul prăjit are un gust diferit, iuțeala sa domolindu-se. Merge foarte bine prăjit alături de usturoi, sau ceapă. Indienii folosesc adesea această tehnică pentru a obține sosuri delicioase cu care asezonează mâncărurile de legume și carne.
În bucătăria chineză, ghimbirul este folosit atât prăjit cât și fiert. Mâncarea care fierbe înăbușit mai mult timp este aromată cu feliuțe de ghimbir, care își eliberează aroma destul de repede. Tehnica chinezească stir-fry (chao), care înseamnă gătirea pe foc iute, rapidă a mâncării, cu amestecare continuă, cere adesea ghimbir mărunțit sau dat prin răzătoare.
Ghimbirul ocupă un loc important în bucătăria japoneză, unde este folosit în cantități mici. De exemplu, carnea de pui este aromată prin stropire cu sucul obținut prin stoarcerea ghimbirului proaspăt. Ghimbirul murat, (beni shoga), este preparat din rizomi foarte tineri și este adesea servit alături de sushi.
Ghimbirul se consumă câteodată în forma sa pisată, mărunțită. În acest caz ghimbirul e o pulbere fină asemănătoare piperului alb.

Rădăcina de ghimbir poate fi păstrată o perioadă îndelungată de timp; este indicat a se depozita într-o pungă de plastic, în frigider. Astfel, rădăcina de ghimbir poate sta proaspătă până la 4 săptămâni.

Substanțele active importante pe care le conține ghimbirul sunt: gingeroli, fenoli, zinghiberină, zinghiberol, felandren, borneol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene, amidon, mucilagii, răşini, potasiu, zinc, calciu, cupru, magneziu, fosfor, vitamina B6, vitamina C, vitamina D, acizi aminați, terpene, oleorezine.

Ghimbirul se mai folosește în industria parfumurilor, a cosmeticelor, și în masaj (terapeuții folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fricționarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi) și în acupunctură (încălzește meridianele de acupunctură).
Ghimbirul se comercializează și sub formă de capsule sau pudră. Și extractul de ghimbir este foarte popular, poate fi găsit sub două forme: apos și alcoolic.

Proprietăți terapeutice:
- hipotensiv; antioxidant; energizant; antiinflamator; antiseptic; antiviral; antifungic; antifebril; antispasmodic;
- ajută la scăderea colesterolului;
- crește răspunsul imunitar al organismului;
- distruge microbii;
- reduce durerea de dinți;
- ajută digestia; stimulează enzimele cu rol eficient în absorbția nutrienților; scade aciditatea gastrică;
- calmează durerile abdominale, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele;
- sub formă de băi: înlătură durerile articulare;
- stimulează glandele suprarenale, fiind un tonic excelent în stări de oboseală și stres;
- contribuie la reducerea inflamațiilor;
- reduce intensitatea migrenelor; reduce durerile de spate sau crampele musculare sau menstruale;
- contribuie la îngrijirea pielii;
- are rol în prevenirea cancerului ovarian;
- în răceală, acționează asupra plămânilor, stomacului și splinei;
- ceaiul de ghimbir este un calmant ideal în inflamațiile gâtului, sinuzite, răgușeală, febră, eliminare de mucozități și congestii respiratorii;
- este folosit, adesea, ca antidot în caz de rău de mare; este întrebuințat, de asemenea, pentru combaterea răului de altitudine, de mașină, de mișcare de rotație;
- acționează și împotriva stărilor de vomă, grețurilor, deranjamentelor stomacale sau intestinale; tratează stările de greață post-operatorii sau în urma chimioterapiei;
- în doze mici, poate fi folosit cu prudenţă şi pentru combaterea greţurilor la femei în primul trimestru de sarcină;
- consumul de ceai de ghimbir contribuie la regenerarea foliculilor piloși și astfel combate căderea părului; masajul scalpului cu ulei esențial de ghimbir combate mătreața grație efectului antiseptic;
- astmul se poate trata cu tinctură de ghimbir, care eliberează plămânii de secreții;
- 0.5-1.5 g de praf de rădăcină de ghimbir, luat de 3 ori pe zi, înainte de masă, înlătură durerile de cap de natură nevralgică și spastică, grețurile și voma (la femeile însărcinate), tratează bronșita, frigiditatea, cataracta.

Precauții:
- este indicat să se evite consumul de ghimbir în perioada alăptarii;
- ghimbirul poate avea efecte secundare, deși rare, atunci când se consumă în cantități foarte mari, zilnic; persoanele sensibile pot experimenta arsuri la stomac din cauza acestui ceai; este contraindicat în ulcerul gastric şi duodenal;
- femeile însărcinate și persoanele diagnosticate cu pietre la fiere trebuie să consulte medicul înainte de a consuma ceai de ghimbir;
- nu este recomandat să fie consumat de femeile care se apropie de travaliu;
- ghimbirul folosit în exces pe piele poate provoca iritații, urticarii sau chiar dermatită de contact în cazul persoanelor cu pielea sensibilă;
- nu se recomandă consumul de ghimbir în cazul persoanelor care suferă de diabet; se pare că rădăcina de ghimbir poate crește nivelul de insulină și/sau scădea glicemia, drept urmare ar putea interacționa cu medicamentele pentru diabet;
- dozele exagerate de ghimbir pot să afecteze sistemul nervos sau să ducă la apariţia de tulburări de ritm ale inimii;
- fiind un bun energizant, ghimbirul nu este recomandat seara.

 

Mai multe din această categorie: « Boiaua Scorțișoara »