Forumul „Tinereţe şi Speranţă” de la Sâmbăta de Sus

Publicat de 

O poveste care merge mereu mai departe...

Cu o îndelungată tradiţie în peisajul social şi spiritual românesc, tabăra de vară „Tinereţe şi Speranţă” organizată la Sâmbăta de Sus, jud. Braşov, aflată la a XIV-a ediţie în 2012, este adresată tuturor tinerilor cu vârste cuprinse între 18 si 30 de ani care doresc să se bucure de momente relaxante, de comunicare şi de încărcare fizică şi sufletească într-un decor încântător de la poalele Munţilor Făgăraş, într-un peisaj plin de linişte şi taină.

Forumul „Tinereţe şi Speranţă” este organizat cu dăruire şi entuziasm, cu Înalta Binecuvântare a Mitropoliei Ardealului, de comunitatea de tineri voluntari ai Asociaţiei Ortodoxe pentru o Lume Nouă, din oraşele Sibiu şi Bucureşti.

Locul desfăşurării Forumului este al Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, iar perioada - în fiecare vară, la sfârşitul lunii iulie, timp de o săptămână.

Precum indică însuşi numele său, Forumul gravitează în jurul celor două valori spirituale pe care echipa organizatorică le împărtăşeşte: tinereţea - căci este organizat de către tineri şi pentru tineri; speranţa - pentru că bucuria şi puterea vine întotdeauna prin credinţă.

An de an, Forumul „Tinereţe şi Speranţă” poartă un subtitlu distinct („Despre Prietenie”, „Despre Curaj”, „Despre Iubire”, ”Despre Încredere”, „Despre Sinceritate”, „Despre Iniţiativă” etc.) menit să exprime tema specifică pe care se construieşte întregul program al celor şapte zile.

 Atmosfera din Forumul de la Sâmbăta de Sus este creată astfel încât fiecare tânăr în parte să poată regăsi subiecte de interes şi preocupări variate, să descopere frumuseţea dialogului şi pe cea a prieteniei, să afle bucuria de a împărtăşi, să îşi manifeste libertatea de expresie şi respectul faţă de toţi ceilalţi participanţi şi faţă de comunitatea monahală care găzduieşte Forumul, să se apropie de valorile creştine prin cunoaşterea învăţăturilor Biserici Ortodoxe şi a tradiţiei sale.

În decursul anilor, acest Forum s-a bucurat de prezenţa mai multor invitaţi precum episcopi şi teologi din ţară şi din străinătate, personalităţi culturale, artistice, din spaţiul media şi din universităţi: Klauss Johannis, Dan Puric, Gabriel Liiceanu, Cristian Tabără, Doinea Jalea, Dan C. Mihăilescu, Corneliu Bucur, Grigore Leşe, Marina Constantinescu ş.a.
De asemenea, au fost permanent alături de organizatori: părinţii Vasile Grăjdian şi Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, părintele ieromonah Mihail Bobârnat de la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, părintele ieromonah Pantelimon Şuşnea, de la Mănăstirea Oaşa, părintele Cristian Popa, paroh al Bisericii Sf. Fanurie din Bucureşti.

Înscrierea în Forumul „Tinereţe şi Speranţă” se face în limita locurilor disponibile, până la termenul limită anunţat pe site-ul www.aoln.ro şi implică participarea la programul propus de organizatori. Structura programului este gândită de manieră să răspundă simultan atât de nevoii participanţilor de relaxare, cât şi nevoilor lor de socializare, de exprimare, de cunoaştere.

În linii mari, programul tip al unei zile cuprinde:
07.30-09.00 participare la slujbă în paraclisul Mănăstirii
09.00-10.00 mic dejun
10.00-12.00 invitatul zilei, discuţii, dezbaterea temei zilei
12.00-13.00 mici grupuri de discuţii
13.00-14.00 prânz
14.00-17.00 ateliere
17.00-19.00 prezentarea atelierelor şi înscrierea la atelierele de a doua zi
19.00-20.00 cină
20.00-21.00 program tematic în Aula Academiei

Deschise spre varietate, numeroasele ateliere pregătite tinerilor participanţi îi aşteaptă pe aceştia să opteze în funcţie de preferinţe: ateliere creative (grafică, bricolaj, modelaj, comunicare, publicitate etc.), artistice (teatru, pictură pe sticlă, chitară, tradiţii populare etc.), tematice (ortodoxie şi ecumenism, religie şi sport, problemele tinerilor, muzică şi oralitate, iconografie), sportive (fotbal, badminton, aqua-rando, ciclism, drumeţie pe munte).

Din rândul surprizelor frumoase nu lipsesc nici caietele de cântece, focul de tabără, drumeţiile şi jocurile.

Cazarea participanţilor se face în clădirea „Academiei Sâmbăta - spiritualitate, cultură, artă, ştiinţă”, iar masa este servită în Sala de mese a mănăstirii.
Organizatorii asigură gratuit participanţilor transportul de la gara Voila la Mănăstirea Sâmbăta de Sus (dus - întors).

Costul taberei este anunţat în fiecare an pe site-ul www.aoln.ro, şi reprezintă diferenţa dintre costul real şi contribuţia Asociaţiei, cu menţiunea că echipa organizatorică îşi propune ca niciunui tânăr care doreşte să participe la forum să nu îi fie îngrădit accesul din cauza problemelor financiare. Există, aşadar, posibilitatea, în cazul unor probleme sociale grave, acordării  - în mod confidenţial - unor burse speciale de participare; pentru informaţii suplimentare trebuie luată legătura cu echipa organizatorică.

Pentru Forumul din 2012, costul: 300 lei/persoană. Costul forumului pentru participanţii din Republica Moldova: 100 lei româneşti/persoană (plata cash în Forum), condiţiile de înscriere fiind aceleaşi ca şi pentru participanţii din România.
În general, participanţii din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia contribuie cu o sumă corespunzătoare efortului pe care participanţii români îl fac, sumă direct proporţională cu realitatea economică din ţara respectivă.

Plata se face prin transfer bancar sau prin ordin de plată. Se poate plăti un avans (în 2012: 150 lei), urmând ca diferenţa să fie plătită până la data stabilită de organizatori. Avansul nu este rambursabil.

Toate detaliile privind modalitatea de înscriere, condiţiile de cazare, modul de transport al participanţilor, ediţiile precedente ale Forumului, perioada de desfăşurare, tematica fiecărei ediţii, programul fiecărei zile, invitaţii speciali, atmosfera, echipa organizatorică, datele de contact şi multe alte informaţii pot fi regăsite pe site-ul Asociaţiei Ortodoxe pentru O Lume Nouă, www.aoln.ro. Totodată, fotografii care surprind momente din ediţiile anterioare ale Forumului stau mărturie pe site-ul amintit. De asemenea, pe site-ul Mănăstirii Brâncoveanu pot fi găsite şi alte informaţii utile - www.manastireabrancoveanu.ro.

afis forum 2012

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează