Generalități: după fiecare purtare, încălțămintea se curăță și se pune pe șanuri potrivite ca mărime și formă, sau - în vârf - se introduce hârtie pentru ca încălțămintea să nu-și piardă forma. Pentru a asigura o mai lungă perioadă de folosire a încălțămintei și a menține cât mai mult aspectul estetic, se recomandă purtarea alternativă a mai multor perechi de încălțăminte (2-3) de-a lungul unei săptămâni.
Înainte de aplicarea oricărui fel de produs de curățire sau întreținere, este absolut necesară curățarea și uscarea încălțămintei. De asemenea, este foarte importantă citirea cu atenție a instrucțiunilor de utilizare a produselor de curățenie sau întreținere.
Încălțămintea nu se spală în mașina de spălat rufe, iar pentru uscare nu se folosesc surse directe de căldură, ci încălțămintea se lasă să se usuce lent, la temperatura camerei.
Fața încălțămintei se va feri de lovituri și zgârieri.
Încălțămintea cu talpă din poliuretan, cauciuc, PVC trebuie ferită de contactul cu produsele petroliere și solvenții organici (motorină, ulei, benzină etc.).
Încălțămintea cu fețe din piele netedă - se curăță de praf cu o cârpă sau o perie moale. Pentru o mai bună întreținere a pielii, după câteva purtări se aplică un strat de cremă sau de ceară pentru încălțăminte, cu o perie moale sau cu un burețel, după care se lustruiește cu o cârpă moale.
Încălțămintea cu fețe din piele întoarsă (năbuc) - se folosește o perie specială pentru acest tip de piele, nu se folosește apă deoarece pot rămâne pete, iar pentru întreținere se va utiliza o cremă sau o loțiune specială pentru pielea năbuc.
Încălțămintea cu fețe velurate - se recomandă a fi purtată pe timp uscat; se curăță de praf cu o perie aspră. Petele de ulei sau grăsimi se vor acoperi cu talc, iar - după 12 ore - se perie.
Încălțămintea cu fețe din lac sau din alte materiale lăcuite - se curăță de praf folosind o cârpă moale și uscată. A se feri acest tip de încălțăminte de contactul direct și acțiunea alcoolului, acetonei sau a altor produse chimice.
Încălțămintea cu fețe din material textil - aceasta se recomandă a fi purtată pe timp uscat. Se curăță de praf folosind o perie uscată (ca cea folosită pentru haine). În cazul unor pete se va folosi o soluție sau loțiune de curățat specială pentru materialele textile.
Încălțămintea cu fețe din înlocuitori de materiale de bază - se curăță folosind o cârpă umedă. A nu se folosi soluție de lustruit.
Genți, genți de călătorie, genți sport și geamantane din materiale sintetice - se curăță cu o cârpă umedă sau cu loțiune de curățare specială, uscându-le la temperatura camerei.
Genți, genți de călătorie, genți sport și geamantane din materiale textile - se curăță folosind o perie uscată și se întrețin prin utilizarea regulată a unei loțiuni de impregnare. A se evita contactul acestora cu apa sau cu umezeala.
Capacități de încărcare - geanta mică: până la 1,5 kg; geanta medie: până la 5 kg; geanta mare: până la 10 kg. Pentru geamantane se vor lua în considerare greutățile și dimensiunile de pe etichetă.
Depozitare - numai în spații uscate, ferite de umezeală. A se evita contactul cu produse chimice (alcool, acetonă, benzină etc.)
Alte observații:
- pantofii cu toc înalt nu sunt recomandați pentru conducerea autovehiculelor;
- a se păstra bonul fiscal la achiziționarea produselor, spre a face dovada cumpărării lor și a beneficia, astfel, de perioada de garanție oferită de producător.