În natură
Vacanţă în Munţii Retezat
Publicat de Venera I.În alegerea locului potrivit pentru petrecerea vacanţei sau a concediului, o familie ia adesea în considerare ca destinaţia să fie atât pe placul copiilor, dar şi pe gustul adulţilor.
Chiar dacă este vorba despre o vacanţă scurtă ori de una cu un buget redus, scopul urmărit este acelaşi - de a aduce un strop de relaxare, de odihnă, de natură, de a conferi încărcare sufletească şi fizică, deopotrivă.
O destinaţie fascinantă şi unică prin măreţia sa, care îi va putea împăca pe toţi cei dragi ai casei şi le va oferi o vacanţă reuşită, feerică, pe timp de vară, este Cheile Buţii din Munţii Retezat.
Munţii Retezat se dezvăluie, drumeţului curios, ca o adevărată bijuterie a naturii, fiind renumiţi prin natura sălbatică, prin vârfurile semeţe, prin mulţimea de lacuri glaciare (peste 80 la număr) şi prin abundenţa de specii de plante şi animale rare care îi populează.
Turist prin Sibiu
Publicat de Venera I.Celor care nu au ajuns încă să viziteze oraşul Sibiu, dar şi celor care şi-ar dori să-l revadă, le recomandăm cu bucurie această destinaţie complexă, care ocupă un loc de seamă în rândul zonelor turistice şi culturale româneşti.
Alegerea acestei destinaţii pentru petrecerea vacanţei sau a concediului oferă avantajul că este potrivită tuturor membrilor unei familii, atât celor vârstnici cât şi celor tineri. Iar pe copii Sibiul îi poate realmente captiva, prin bogăţia obiectivelor de vizitat, prin puncte de atracţie unice, prin aspectul de cetate medievală al vechiului burg.
Dacă, pe lângă toate acestea, reuşiţi şi să vă programaţi vacanţa chiar într-o perioadă în care se desfăşoară în Sibiu una sau mai multe evenimente cultural-artistice, atunci bucuria, încântarea şi mulţumirea fiecărui membru al familiei dumneavoastră, respectiv ale fiecărui elev al clasei pe care o îndrumaţi (dacă sunteţi dascăl), sunt asigurate pe deplin. Puteţi alege dintre: Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” Sibiu (care se desfăşoară în fiecare an în ultimul sfârşit de săptămână al lunii august), Târgul Olarilor (are loc, de regulă, în primul week-end al lunii septembrie), Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Internaţional de Film „Transilvania”, Festivalul Naţional al Tradiţiilor, Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor, Târgul Naţional de Jucării, Târgul de Crăciun, Târgul de Paști, târguri de produse tradiţionale şi ecologice şi multe alte evenimente sau expoziţii.
Indiferent de perioada din an în care veţi ajunge în Sibiu, să fiţi convinşi că oraşul vă întâmpină cu o varietate impresionantă de: muzee, parcuri şi grădini, lăcaşe de cult, clădiri istorice, evenimente culturale. Alături de acestea, Teatrul Radu Stanca, Teatrul pentru copii şi tineret GONG precum şi Filarmonica de Stat Sibiu vă aşteaptă cu programe care vor răspunde exigenţelor chiar şi celor mai pretenţioşi dintre spectatori.
Totodată, numeroasele hoteluri, pensiuni, restaurante, centre comerciale vă pot asigura servicii de calitate, accesibile oricărui buzunar.
Staţiunea Buşteni, „Poarta Bucegilor”
Publicat de Venera I.În România, puţini sunt cei care nu au descoperit ori cei care nu au auzit de pitorescul Văii Prahovei ce străbate Munţii Bucegi. Aceasta, adesea cunoscută şi admirată şi de numeroşi turişti străini, se remarcă prin farmecul versanţilor care o străjuiesc de veacuri, mereu înţelepţi, mereu puternici, mereu mesageri - mesageri ai unei frumuseţi nerostite, dar care tresaltă din fiecare frunză, din fiecare undă a apelor care îi străbat, din fiecare piatră ori fir de verdeaţă care îi acoperă, din fiecare batere de aripi care îi însufleţeşte, din fiecare vietate ce îi locuieşte, din fiecare ochi de stea ori rază de soare care îi luminează. Fie că este vorba de Comarnic, de Breaza, de Sinaia, de Buşteni, de Azuga ori de Predeal, fiecare dintre aceste aşezări îşi însuşesc din tainica frumuseţe. Natura la ea acasă, firesc, simplu.
Pentru aceia care preferă un loc aproape de inima muntelui, cu aer puternic ozonat, staţiunea Buşteni (altitudine: 800 - 900 m) din jud. Prahova este una dintre opţiunile potrivite.
Străbătută de râul Prahova, cunoscută ca fiind „Poarta Bucegilor” pentru plecare în drumeţii şi ascensiuni alpine în Munţii Bucegi, localitatea Buşteni (străjuită şi de muntele Sorica, de muntele Zamora, de muntele Cumpătu) rămâne tributară măreţiei masivului Caraiman (2384 m) - la poalele căruia se află - şi deschide căi de acces spre numeroase atracţii montane: Piatra Arsă, Jepii Mari, Jepii Mici, Vârful Caraiman, masivul Costila (2489 m), platoul Bucegilor, Vârful Omu (2505 m) etc.
Staţiunea montană Straja
Publicat de Venera I.Situată în partea estică a Munţilor Vâlcan, la o altitudine de 1445 de metri, în judeţul Hunedoara, în apropierea oraşului Lupeni din Valea Jiului (la o distanţă de aproximativ 8 km), Straja reprezintă o staţiune montană (declarată astfel din 2002) atractivă din punct de vedere turistic, în special prin oferta de activităţi de petrecere a timpului liber pusă la dispoziţie turiştilor - schi, snowboard, drumeţii, concursuri de off-road, team building, alpinism.
Accesul în Straja se face din Lupeni, cu maşina, urmând indicatorul care marchează drumul (circa 7 km) către staţiune: „Drumul Crucii”. În oraşul Lupeni se poate ajunge fie dinspre Petroşani, fie dinspre Târgu-Jiu, cu trenul sau cu autoturismul.
În zona de agrement Brăiţa există o parcare păzită, unde se poate lăsa maşina şi, cu ajutorul telescaunului, se poate ajunge în Straja, de asemenea.
Straja este cunoscută datorită pârtiilor sale de schi echipate cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi).
Un detaşament de Jandarmerie Montană şi un serviciu public Salvamont asigură în staţiune atât ordinea şi disciplina, cât şi protecţia şi acordarea primului ajutor în caz de accidente.
Posibilităţile de cazare ale staţiunii includ numeroase cabane, pensiuni, vile, case de vacanţă.
Pe lângă atracţia turistică de care se bucură, masivul Straja este renumit pentru încărcătura istorică şi religioasă a locului.
Citeşte mai mult ...
Tabăra Medievală pentru Copii
Publicat de Venera I.Tabăra Medievală pentru Copii se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, deschizându-le o poartă către o lume de poveste, din alte timpuri, însufleţită de idealuri înalte şi de eroi adevăraţi.
Într-o vreme în care oamenii sunt tot mai grăbiţi, copiii participanţi în tabără au şansa de a cunoaşte şi un alt mod de viaţă, fără calculator sau televizor, fără supermarket-uri, fără străzi aglomerate şi poluate.
Aflată - în 2012 - la a IV-a ediţie, de-a lungul timpului Tabăra Medievală a fost parte din vacanţa de vară a peste 350 de copii. Organizată în 2009 la Cabana Postăvaru, iar ulterior în zona Rucăr-Bran (Moeciu de Sus), Tabăra Medievală constituie pentru copii o experienţă specială, deopotrivă educativă şi recreativă, care îi conduce într-o călătorie în timp, în vremea cavalerilor şi a domniţelor.
Tabăra este organizată de echipa Medieval Praxis (specializată în organizări de evenimente cu specific medieval - www.MedievalPraxis.ro), care îşi doreşte să împărtăşească celorlalţi pasiunea pentru arta şi tainele medievale, dar şi lecţiile de viaţă pe care istoria a avut puterea să le transmită generaţiilor de-a lungul timpului.
Tabăra Medievală pentru Copii se desfăşoară în serii de câte o săptămână, în perioada iunie - septembrie, într-un loc în inima munţilor, unde zgomotul claxoanelor e înlocuit de imaginea flamurilor medievale, de foşnetul copacilor, de voia bună şi de spiritul drept.
Tabăra „Vara Adolescenţilor”, ajunsă în anul 2012 la a VI-a ediţie, face parte din Proiectul D.A.C. (Dezvoltare - Autocunoaştere - Consiliere la vârsta adolescenţei) al Asociaţiei Ortodoxe pentru o Lume Nouă (A.O.L.N.) şi se adresează tuturor adolescenţilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, fără niciun fel de discriminare de statut social, sex, apartenenţă etnică sau confesională.
Locul desfăşurării este Mănăstirea Tismana, Complexul Sf. Nicodim, jud. Gorj. Tabăra se desfăşoară cu Înalta Binecuvântare a Î.P.S. Sale Prof. Univ. Dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi Arhiepiscopul Sibiului şi este organizată cu dăruire şi entuziasm de comunitatea de tineri voluntari ai A.O.L.N., din oraşele Sibiu şi Bucureşti.
Tabăra „Vara Adolescenţilor” oferă adolescenţilor un sprijin în rezolvarea problemelor pe care societatea românească le pune liceenilor, un răspuns la crizele şi căutările specifice vârstei, un mod informal de educare corectă, continuă, creştină, ancorată în valorile trecutului şi deschisă spre viitor.
Prin intermediul programului stabilit de către organizatori, adolescenţii au acces la activităţi ludice şi artistic-educaţionale menite să le asigure dezvoltarea simţului relaţional, conştientizarea provocărilor lumii moderne pentru a se putea angaja direct în rezolvarea acestora, sensibilizarea pentru voluntariat social şi creştin, consiliere şi orientare şcolară şi profesională.
Adolescenţii pot să descopere frumuseţea dialogului şi pe cea a prieteniei, să afle bucuria de a împărtăşi, să îşi manifeste libertatea de expresie şi respectul faţă de toţi ceilalţi participanţi, să se apropie de valorile creştine, să se dezvolte multilateral, pe plan profesional, social şi religios.
Tabăra se desfăşoară în aceeaşi perioadă în fiecare vară, respectiv la sfârşitul lunii iunie, timp de o săptămână. De pildă, în 2012, perioada de desfăşurare: 25 - 29 iunie; perioada de înscrieri: 15 mai - 15 iunie.
Înscrierile se fac in limita locurilor disponibile, prin contactarea organizatorilor.
Condiţiile de participare sunt următoarele:
- vârsta participanţilor : între 14 şi 18 ani;
- completarea formularului de înscriere;
- semnarea de către părinţi a unei declaraţii în care sunt menţionate condiţiile de participare în tabără;
- realizarea plăţii (integral, sau avans plus diferenţă);
- participarea la întâlnirea dintre organizatori, părinţi şi elevi din oraşul respectiv (data şi locul acestor întâlniri vor fi comunicate de către organizatori pentru fiecare oraş în parte);
- obţinerea avizului epidemiologic înainte de plecarea în tabără.
Costul taberei este anunţat în fiecare an pe site-ul www.aoln.ro, şi reprezintă diferenţa dintre costul real şi contribuţia A.O.L.N. Pentru tabăra din 2012, costul: 300 lei/persoană.
Plata se face în mod direct la persoana desemnată de către organizatori şi se eliberează chitanţă.
Se poate plăti un avans (în 2012: 150 lei), urmând ca diferenţa să fie plătită până la data stabilită de organizatori. Avansul este rambursabil numai în timpul perioadei de înscriere.
De asemenea, plata se poate face prin virament bancar, mai ales pentru adolescenţii participanţi din alte localităţi în afară de Sibiu şi Bucureşti.
Dacă elevii participanţi sunt din alte localităţi în afară de Sibiu şi Bucureşti (ex: Braşov, Piteşti, Mediaş, Făgăraş ş.a.) şi/sau nu se pot întâlni cu o persoană de contact din Sibiu şi/sau Bucureşti în timpul perioadei de înscriere, plata poate fi realizată de către un adult (părinte sau profesor) prin ordin de plată/virament bancar, depunându-se în contul BRD lei al A.O.L.N. suma necesară ((integral, sau avans plus diferenţă).
După realizarea plăţii prin virament bancar, rugămintea organizatorilor este să fie contactată telefonic persoana de legătură pentru a verifica plata. Totodată, organizatorii recomandă ca, dacă sunt mai mulţi copii din acelaşi oraş care doresc să fie înscrişi, pe acelaşi ordin de plată să fie scris numele tuturor. Fiecare părinte / profesor trebuie să completeze detaliile ordinului de plată urmând tiparul furnizat de organizatori şi să comunice cu persoana de contact în vederea verificării plăţii şi a completării formularului de înscriere.
De asemenea, rugămintea organizatorilor este să se apeleze la plata prin ordin de plată/virament bancar numai dacă nu există posibilitatea ca persoanele interesate să se întâlnească în mod direct cu una dintre persoanele de contact pentru a efectua plata.
Participanţii trebuie sa păstreze asupra lor chitanţele sau dovezile de plată, până la încheierea taberei.
În tabăra „Vara Adolescenţilor”, începând din 2012, sunt invitaţi să participe şi adolescenţi din Republica Moldova. Participanţii din Republica Moldova plătesc în lei româneşti costul taberei, la data plecării în tabără.
Toate detaliile privind modalitatea de înscriere, condiţiile de cazare, modul de transport al participanţilor, modalităţile de plată, ediţiile precedente ale taberei, perioada de desfăşurare, tematica fiecărei ediţii, programul fiecărei zile, invitaţii speciali, atmosfera, echipa organizatorică, datele de contact şi multe alte informaţii utile pot fi regăsite pe site-ul Asociaţiei Ortodoxe pentru O Lume Nouă, www.aoln.ro. Totodată, fotografii care surprind momente din ediţiile anterioare ale taberei stau mărturie pe site-ul menţionat.
Guguştiucii
Publicat de Venera I.Cu siguranţă că avem de învăţat din discreţia, firescul şi modestia naturii.
Aţi văzut vreo pasăre făcându-şi cuibul, primăvara?
Aţi urmărit guguştiucul, de pildă?
Este atâta strădanie în zborul lui neobosit de a aduce, rând pe rând, beţişoarele culese cu grijă din urmele de iarbă uscată rămasă din iarna care a trecut! Zeci şi zeci de drumuri, în zbor, făcute de guguştiucul-tată la cuib pentru a-l întări, să devină un bun adăpost viitorilor puişori.
Iar în tot acest timp, de ceasuri întregi, mama-guguştiuc stă păzind cu străşnicie ouăle, să le fie cald şi bine.
Şi ritualul acesta, în gingăşia sa necuprins de caldă, se petrece în cea mai adâncă tăcere, mişcată din când în când doar de bateri de aripi...
Familiile de guguştiuci cuibăresc în acelaşi loc mai mulţi ani la rând. Amândoi părinţii clocesc şi hrănesc puişorii. Legătură lor este una aparte; rămân alături întreaga lor viaţă. Sub tainica putere a lui „împreună”...
Propuneri de activităţi în aer liber
Publicat de Venera I.A alege unde şi cum să ne petrecem timpul liber este o libertate fiecăruia dintre noi.
De cele mai multe ori, ne place să ţinem cont şi de gusturile celorlalţi membri ai familiei noastre, atunci când vine vorba de găsirea acelor activităţi şi locuri care să-i bucure şi să-i împace pe toţi cei dragi nouă.
Negreşit, natura oferă numeroase posibilităţi celor care adoră să petreacă momente de relaxare în aer liber. Ea permite deconectarea de activităţile zilnice, repetitive, asigură un cadrul natural plăcut şi totodată conferă încărcare sufletească şi fizică, deopotrivă.
Activităţile în aer liber au darul de a îmbogăţi personalitatea oamenilor, fiind un izvor de învăţare de lucruri noi, o sursă de cunoaştere, o cale de dezvoltare armonioasă, o formă de exersare a abilităţilor, o modalitate de întreţinere a sănătăţii organismului, un mod de a descoperi noi calităţi personale.
Varietatea activităţilor care pot fi desfăşurate în aer liber este impresionantă, oferind fiecărui individ soluţii în concordanţă cu trăsăturile şi preferinţele sale.
În rândurile care urmează vă prezentăm - pentru adulţi, dar şi pentru copii - doar câteva dintre propunerile de activităţi în aer liber posibile, lista rămânând deschisă tuturor celor ce doresc să o îmbogăţească prin idei originale şi pozitive:
Sugestii pentru o stare de spirit pozitivă
Publicat de Venera I.Iată câteva dintre lucrurile care ne pot asigura buna-dispoziție: