Kedu.ro

Key education

Mărarul

Publicat de

MĂRÁR s. m. Plantă erbacee aromatică din familia umbeliferelor, cu frunze filiforme și cu flori galbene, folosită drept condiment (Anethum graveolens).
Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă ierboasă, anuală, face parte din grupul Umbellifere (grup mare de plante cu flori și condimente, care include chimenul, pătrunjelul, feniculul etc.), familia Apiacee. Este originar din regiunile mediteraneene și est-europene.
Mărarul era cultivat pentru frumusețea inflorescențelor de către greci și ca plantă legumicolă și medicinală de către egipteni. Ca și în cazul pătrunjelului, grecii ofereau și împletituri din mărar sportivilor și poeților lor, care le purtau ca pe coronițe.
Cuvântul „mărar” ("dill" in limba engleză) vine de la „to lull” („la somn”) din vechea limbă norvegiană, deoarece vikingii au atribuit o semnificație puternică efectelor liniștitoare și sedative ale plantei.


marar
Sursa foto: wikipedia.org

Conține: carvonă, vitamina A, niacină, piridoxină, acid folic, riboflavină (vitamine din complexul B), vitamina C, cupru, potasiu, calciu, mangan, fier, magneziu, fibre alimentare, beta-caroten, uleiuri esențiale volatile, cum ar fi d-carvona, dillapiol, DHC, eugenol, limonen, terpinene și miristicin, sare.

De la această plantă se folosesc toate părțile aeriene. Frunzele, inflorescențele și semințele se utilizează pentru aromatizarea preparatelor, iar tulpina și inflorescența pentru pregătirea conservelor și murăturilor. În medicina populară este folosit împotriva insomniei, tulburărilor nervoase, balonărilor etc.
Mărarul are o largă răspândire în bucătăria românească, făcând parte din lista celor mai îndrăgite și des folosite condimente. Uleiul extras din semințele de mărar are proprietăți: anti-spasmodice, carminative, digestive, dezinfectante, galactogene (ajuta la secreția de lapte matern), sedative, anestezice. Rămurelele de mărar au efect antiseptic, digestiv, și proprietăți carminative.

Proprietăți terapeutice:
- calmează durerile dentare; folosit în îngrijirea dentiţiei, aceastǎ plantǎ curǎţǎ în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind sǎ opreascǎ proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor;
- împrospătează mirosul cavității bucale;
- stimulează buna funcționare a rinichilor, previne infecțiile urinare;
- fortifică sistemul nervos; masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistență psihică în momentele grele ale vieții;
- tratează vânătăile și edemele; datorită proprietăților sale antiinflamatorii, mărarul este utilizat la prepararea diverselor unguente indicate în tratarea diverselor afecțiuni ale pielii;
- menține sănătos sistemul osos al organismului (de la o linguriță de semințe de mărar se poate obține calciu mai mult decât din consumul unui pahar cu lapte);
- esența de mărar este utilizată în aromoterapie, îndepărtând stările de greață;
- previne riscul de ateroscleroză;
- stimulează digestia, reglează metabolismul și are efect benefic pentru combaterea balonărilor;
- tratează infecțiile interne și externe cauzate de bacterii și paraziți;
- datorită conținutului de calciu, pe plan intern, mărarul poate preveni osteoporoza și alte boli osoase;
- repelent pentru insecte - tinctura de mărar este o alternativă sănătoasă pentru spray-urile anti-insecte din comerț;
- condimentarea mâncărurilor cu mărar se recomandă și mamelor în timpul alăptării, deoarece mărarul stimulează producția de lapte.

Precauții:
- uleiul eteric de mărar este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează și persoanelor cu regim hiposodat strict, căci mărarul conține sare multă în componența sa chimică.

 

Mai multe din această categorie: « Pătrunjelul Piperul »