„Puterea prezentului - ghid de dezvoltare spirituală”

Publicat de 

„Puterea prezentului - ghid de dezvoltare spirituală” de Eckhart Tolle este o carte profundă, un curs de meditație și de cunoaștere, un adevărat ghid de ancorare în prezent, de descoperire a lui „aici” și „acum”, de regăsire a Sinelui adevărat și de conectare cu energia vitală eternă.

„Cei care nu și-au găsit încă adevărata bogăție, care este strălucitoarea fericire a Ființei și sentimentul profund și indestructibil de pace venit odată cu ea, sunt cerșetori, chiar dacă dețin cele mai mari bogății materiale. Ei caută în afara lor fărâme de plăcere sau de satisfacție, de recunoaștere, de siguranță sau de iubire, deși au în sine o comoară care conține nu numai aceste lucruri, ci este infinit mai bogată decât orice le-ar putea oferi lumea.”

„Iluminarea nu este numai sfârșitul suferinței și al conflictelor perpetue din interiorul și din afara noastră, ci și sfârșitul sclaviei noastre față de gândirea neîntreruptă.”

„Conștientizați că toate lucrurile care contează - frumusețea, iubirea, creativitatea, bucuria, pacea interioară - vin de dincolo de minte. Atunci începeți să vă treziți.”

„Mulți oameni trăiesc având în minte un tiran care îi atacă și îi pedepsește continuu, acaparându-le mare parte din energia vitală. El este cauza nefericirii și a suferinței neexprimate, și chiar a bolii.”

„Deveniți intens conștient de momentul prezent. Este un lucru care vă va aduce o profundă satisfacție.”

„Într-o zi s-ar putea să vă surprindeți zâmbind vocii din minte, așa cum v-ați amuza de poznele unui copil. Iar aceasta denotă că, de câtva timp, nu mai luați în serios ceea ce se petrece în minte, deoarece sentimentul dvs. de sine nu mai depinde de un asemenea proces.”

„Vi se pare că ați înceta să existați dacă nu ați mai gândi. Pe măsură ce creșteți, vă formați o imagine mentală despre cine sunteți, în baza condiționării personale și culturale. Putem numi această identitate fantomatică „sine fals”. Sinele fals constă în activitatea mentală și nu poate fi menținut în viață decât gândind permanent.” „Pentru sinele fals, momentul prezent abia dacă există. Numai trecutul și viitorul sunt considerate importante. Această inversare totală a adevărului este cauzată de faptul că mintea nu funcționează corect sub influența sinelui fals. Este mereu preocupată de menținerea în viață a trecutului, pentru că, fără el, cine mai sunteți dvs.? Se proiectează constant în viitor pentru a-și asigura supraviețuirea continuă și a căuta acolo eliberarea sau împlinirea.”

Momentul prezent este cheia eliberării.”

„Toți artiștii adevărați, indiferent dacă știu sau nu, creează într-o zonă aflată în afara minții, din liniștea lor interioară.”

„Emoția apare acolo unde mintea și corpul se întâlnesc. Este reacția corpului la activitatea minții - sau, ați putea spune, o reflectare a minții în corp.”

„Puteți lăsa emoția să existe acolo fără a fi controlați de ea. Nu mai sunteți emoția; sunteți martorul, prezența observatoare.”

„O emoție reprezintă de obicei un tipar de gândire amplificat și energizat. Vrea să pună stăpânire pe dvs.” „Stăruind mental asupra situației, asupra evenimentului sau asupra persoanei percepute drept cauză a emoției, gândul încarcă emoția cu energie, iar, la rândul ei, emoția energizează tiparul de gândire ș.a.m.d.” „Emoție înseamnă ad litteram „tulburare”. Cuvântul vine din latinescul emovere, care are sensul de „a tulbura.””

„Clipe fulgurante de iubire și bucurie sau scurte momente de profundă pace interioară sunt posibile ori de câte ori în fluxul gândirii apare un gol. [...] Dintr-o dată, apare liniștea interioară. Și în interiorul acestei liniști există o bucurie subtilă, dar intensă, există pace.”

„Chiar și atunci când cerul este acoperit de nori, soarele tot nu dispare. El continuă să se afle acolo, de cealaltă parte a norilor.”

„Durerea este inevitabilă atâta timp cât vă identificați cu mintea, adică atâta timp cât sunteți inconștient din punct de vedere spiritual.”

„Cu cât sunteți mai capabil să respectați și să acceptați clipa de Acum, cu atât veți fi mai liber de suferință și durere - și de mintea egocentrică.”

„Dați-vă seama că momentul prezent este tot ceea ce veți putea avea vreodată. Faceți din clipa Acum ținta principală a vieții dvs. [...] Spuneți mereu DA momentului prezent. Ce poate fi mai nesănătos decât să te opui vieții înseși, care este acum și mereu acum?

„Rămâneți prezent, rămâneți conștient. Fiți paznicul spațiului interior.”

„Ruptura interioară se vindecă și deveniți din nou unitar. Din acel moment, responsabilitatea dvs. este să nu mai creați durere.”

„Starea psihologică de frică este independentă de orice pericol concret și imediat. Ea îmbracă multe forme: disconfort, grijă, anxietate, nervozitate, tensiune, groază, fobie ș.a.m.d. Acest tip de frică psihologică ese legat întotdeauna de ceea ce s-ar putea întâmpla, nu se referă la un lucru care se întâmplă acum. Dvs. trăiți aici și acum, în timp ce mintea dvs. se află în viitor. Aceasta creează o prăpastie de anxietate.”

„Puteți oricând să faceți față momentului prezent, dar nu puteți face față unui lucru care este doar o proiecție a minții - nu puteți face față viitorului.”

„Frica pare să aibă multe cauze. Frica de pierdere, frica de eșec, frica de a fi rănit etc., dar, în ultimă instanță, toate fricile reprezintă frica de moarte, de anihilare a sinelui fals.”

„Adevărata putere se află în interior și vă este acum disponibilă.”

„Orice persoană care s-a identificat cu mintea sa și, din acest motiv, este deconectată de la sinele său profund, înrădăcinat în Ființă, va avea ca tovarăș constant frica.”

„Un alt aspect al durerii emoționale, care este o parte intrinsecă a minții conduse de sinele fals, îl reprezintă un profund sentiment de lipsă sau de neîmplinire, de a nu fi întreg. [...] În orice caz, oamenii se înscriu deseori în granițele unei nevoi compulsive de gratificare a sinelui fals și caută lucruri cu care să se identifice pentru a putea umple acest gol pe care îl simt în ei înșiși. Așa că se luptă să acumuleze posesiuni, bani, succes, putere, recunoaștere sau o relație specială, în primul rând pentru a se putea simți compleți.” „Atâta timp cât mintea dominată de sinele fals vă conduce viața, nu vă puteți simți cu adevărat bine. [...] Deoarece sinele fals este un sentiment derivat al identității, el are nevoie să se identifice cu lucruri externe.”

„Problemele minții nu pot fi rezolvate la nivelul minții.”

Nu vă căutați sinele în minte.

„Nevoile sinelui fals sunt fără sfârșit.”

„Odată ce ați recunoscut că la baza stării de inconștiență stă identificarea cu mintea, stare care, desigur, include și emoțiile, ieșiți din ea. Deveniți prezent.”

„Puneți capăt iluziei timpului. [...] A te identifica cu propria minte înseamnă a fi prins în timp: impulsul de a trăi aproape exclusiv prin memorie și anticipare. [...] Impulsul apare pentru că trecutul vă conferă o identitate, iar viitorul menține promisiunea salvării, a împlinirii sub orice formă. Amândouă sunt iluzii.

„Cu cât sunteți mai concentrat asupra timpului - trecut și viitor - , cu atât pierdeți mai mult din vedere clipa de Acum, cel ma prețios lucru care există.”

„Eternul prezent este spațiul în care se derulează viața dvs. [...] Acum este singurul punct care vă poate duce dincolo de granițele limitate ale minții. Este singurul punct de acces în lumea lipsită de timp și de formă a Ființei.”

„Toate atitudinile negative sunt produse de o acumulare a timpului psihologic și o negare a prezentului. Disconfortul, anxietatea, tensiunea, stresul, grijile - toate formele de frică - sunt produse de abundența viitorului și de insuficiența trăirii prezentului. Vinovăția, regretul, resentimentele, suferințele, tristețea, amărăciunea și toate formele de lipsă a iertării sunt produse de abundența trecutului și de insuficiența prezenței.”

„Dar până când nu ați rezolvat principala disfuncție generatoare de probleme a minții - atașamentul ei față de trecut și viitor și negarea clipei de Acum - problemele sunt în realitate interschimbabile. Dacă astăzi ați îndepărta în mod miraculos toate problemele dvs. sau ceea ce percepeți drept cauze ale suferinței sau ale nefericirii dvs., dar nu ați deveni mai prezent, mai conștient, vă veți trezi curând cu un set similar de probleme sau motive de suferință, ca o umbră care vă urmează oriunde ați merge. În final, există o singură problemă autentică: mintea atașată de timp.”

„Situația dvs. de viață există în timp. Viața dvs. există acum.
Situația dvs. de viață este o construcție a minții. Viața dvs. este reală.
Căutați poarta strâmtă care duce spre viață. Se numește clipa de Acum.”

„Folosiți-vă pe deplin simțurile. Trăiți în locul în care vă aflați. Uitați-vă în jur. Priviți, nu interpretați. Vedeți lumina, formele, culorile, texturile. Conștientizați spațiul care le permite tuturor lucrurilor să existe. Ascultați sunetele, nu faceți aprecieri despre ele. Ascultați liniștea din spatele sunetelor. Atingeți ceva - orice -, simțiți și acceptați prezența Ființei. Observați-vă ritmul respirației; simțiți aerul cum intră și iese, simțiți energia vitală din corpul dvs. Permiteți-le tuturor lucrurilor să existe, cu și fără dvs. Acceptați însușirile tuturor lucrurilor. Pătrundeți mai adânc în clipa de Acum.”

„Lăsați în urmă lumea mortificată a abstracției mentale, a timpului. Ieșiți din mintea nesănătoasă care vă secătuiește de energia vitală, care otrăvește și distruge încet Pământul.”

„Chiar dacă v-ați trezi în paradis, nu ar trece mult timp și mintea dvs. ar spune „da, dar...” În ultimă instanță, nu este vorba de rezolvarea problemelor, ci de înțelegera faptului cu nu există probleme. Există numai situații - pe care le rezolvăm în prezent sau le acceptăm ca atare, ca parte din însușirile prezentului, până când ele se schimbă sau pot fi rezolvate. Problemele sunt construcții ale minții și au nevoie de timp pentru a supraviețui. Ele nu pot supraviețui în realitatea clipei de Acum.”

„„Problemă” înseamnă să vă mențineți mental într-o situație, fără a avea intenția autentică sau posibilitatea de a întreprinde vreo acțiune în momentul prezent, transformând-o astfel inconștient într-o componentă a sentimentului dvs. de identitate. Deveniți atât de copleșit de situația de viață, încât vă pierdeți sentimentul de a trăi, sentimentul Ființei.”

„Când creați o problemă, creați durere. Nu este nevoie decât de o simplă alegere, o simplă decizie: indiferent de ceea ce se întâmplă, nu-mi voi mai provoca durere. Nu voi mai crea probleme. Deși este o alegere simplă, ea este foarte radicală. Nu veți face această alegere decât dacă sunteți într-adevăr sătul de suferință, decât dacă simțiți că nu o mai doriți.”

„Accesați puterea clipei de Acum.”

„Deoarece în momentul prezent nu există probleme, nu există nici frică.”

„Dacă nu există bucurie, ușurință și relaxare în ceea ce faceți, nu trebuie neapărat să vă schimbați activitatea. Poate fi suficient să schimbați modul în care o realizați. [...] Acordați atenție deplină tuturor lucrurilor pe care vi le aduce în față prezentul.”

„Imediat ce veți începe să respectați momentul prezent, toată nefericirea și chinul se vor dizolva, iar viața va începe să se deruleze cu ușurință și bucurie. Când acționați prin prisma conștiinței prezentului, tot ceea ce faceți abundă de un sentiment de grijă, iubire și corectitudine - chiar și cele mai simple acțiuni.”

„Imediat ce atenția dvs. se îndreaptă spre clipa de Acum, simțiți o prezență, o liniște și o pace interioară. Împlinirea și satisfacția nu mai depind de viitor - nu mai așteptați de la el salvarea. [...] În dimensiunea mai profundă a Ființei sunteți complet și în întregime clipa de Acum. Nu veți mai avea pretenția iluzorie ca un lucru sau o persoană din viitor să vă salveze sau să vă facă fericit.”

„La un nivel mai profund, sunteți deja complet, iar când veți realiza acest lucru veți simți în spatele lucrurilor pe care le faceți o energie veselă și plină de viață. [...] Nu mai cereți ca aceste situații, condiții, locuri sau oameni să vă facă fericit și nu mai suferiți apoi când toate acestea nu vă îndeplinesc așteptările.”

„ A te elibera de timp înseamnă a te elibera de nevoia psihologică de trecut pentru a avea o identitate și de viitor pentru a atinge satisfacția. Reprezintă cea mai profundă transformare a conștiinței pe care v-ați putea-o imagina.”

„Sunteți responsabil pentru propriul spațiu interior.”

„Cum putem renunța la negativism? Abandonându-l pur și simplu. Cum renunțați la o bucată de cărbune fierbinte, pe care o țineți în mână? Cum renunțați la un bagaj greu și inutil, pe care îl purtați cu dvs.?”

„Vindecarea și eliberarea sunt posibile chiar acum.”

„Starea obișnuită de inconștiență este întotdeauna legată într-un fel de negarea clipei de Acum. Acum implică, desigur, și un „aici”. Vă opuneți faptului de a vă afla „aici și acum”?[...] Dacă descoperiți că pentru dvs. este intolerabil să vă aflați „aici și acum” și că acest lucru vă face nefericit, aveți trei posibilități: să ieșiți din situație, să o schimbați sau să o acceptați complet. Dacă doriți să vă asumați responsabilitatea pentru viața dvs., trebuie să alegeți una dintre aceste trei posibilități și trebuie să faceți acest lucru chiar acum. Iar apoi să acceptați consecințele. Fără scuze. Fără negativism. Fără poluare psihică. Păstrați-vă curat spațiul interior.

„Nu lăsați frica să vă inunde mintea. Folosiți puterea momentului prezent. Frica nu o poate învinge.”

„Puteți întotdeauna să faceți față prezentului, niciodată viitorului - și nici nu sunteți obligați să faceți asta. Răspunsul, puterea, acțiunea corectă sau resursa vor fi aici când veți avea nevoie de ele, nu înainte și nici după aceea.”

„Așteptați să începeți să trăiți? Dacă vă construiți un astfel de tipar mental, indiferent de ceea ce veți realiza sau veți obține, prezentul nu va fi niciodată destul de bun; viitorul va părea întotdeauna mai bun decât prezentul. O rețetă perfectă pentru insatisfacție și neîmplinire.”

„Nu de puține ori, oamenii își petrec toată viața așteptând să înceapă să trăiască.
Așteptarea este o dispoziție mentală. În principiu, înseamnă să dorești viitorul; să nu dorești prezentul. [...] Acest lucru vă reduce foarte mult calitatea vieții, făcându-vă să pierdeți prezentul.

„Viața este Ființa dvs. profundă. Ea este deja desăvârșită, completă, perfectă.”

Recunoștința pentru momentul prezent și plenitudinea vieții de acum este adevărata prosperitate. Ea nu poate veni în viitor. ”

„Abandonați dorința ca stare mentală. Când vă surprindeți alunecând în așteptare... ieșiți repede din ea. Reveniți la momentul prezent. Trăiți și bucurați-vă de ceea ce trăiți. Dacă sunteți prezent, nu mai aveți nevoie să așteptați nimic.”

„Poate credeți că viitorul vă va elibera de trecut. Acesta este o iluzie. Numai prezentul vă poate elibera de trecut. Mai mult timp psihologic nu vă poate elibera de timpul psihologic. Dobàndiți accesul la puterea clipei de Acum. Aceasta este cheia. Care este puterea clipei de Acum? Nu este altceva decât puterea prezenței dvs., conștiința dvs. eliberată de formele gândirii.”

Să-ți locuiești corpul pe deplin. Să ai mereu o parte din atenție îndreptată spre câmpul energetic intern al propriului corp. Să îți simți corpul din interior, ca să zic așa. Acest lucru vă ancorează în prezent.”

„Frumusețea se ivește în liniștea prezenței.”

„În spatele frumuseții formelor exterioare, există mai mult: ceva ce nu poate fi exprimat, ceva inefabil, o esență profundă, interioară, sfântă. Ori de câte ori există frumusețe, această esență interioară strălucește în afară. Ea vi se dezvăluie numai atunci când sunteți prezent. Este oare posibil ca această esență nenumită și prezența dvs. să fie una? Ar mai putea ea să existe acolo fără prezența dvs.? Pătrundeți mai adânc în ea. Descoperiți singur.”

„Mulți oameni sunt atât de prinși în închisoarea minților lor, încât frumusețea naturii nu există în realitate pentru ei. Pot spune „Ce floare frumoasă!” dar aceasta este doar o etichetă mentală mecanică. Pentru că ei nu sunt prezenți, liniștiți, nu văd cu adevărat floarea, nu îi simt esența, sfințenia - tot așa cum nu se cunosc nici pe ei înșiși, nu își simt esența, sfințenia.”

„Mintea dominată de sinele fals a devenit un vas care se scufundă. Dacă nu vă debarcați la timp, vă veți scufunda împreună cu ea.”

„Eternitatea nu înseamnă un timp nesfàrșit, ci absența timpului.”

„Dumnezeu a spus: „Eu Sunt Cel ce Sunt”. Aici nu există timp, doar prezență.”

„Păcat = inconștiență, nebunie”

„În spatele formei dvs. exterioare, sunteți conectat cu ceva atât de vast, incomensurabil și sacru, încât nu poate fi conceput sau descris în cuvinte.”

„Pentru a deveni conștient de Ființă, trebuie să vă retrageți conștiința din câmpul minții. Aceasta este una dintre cele mai importante sarcini ale călătoriei dvs. spirituale. Va elibera cantități uriașe de conștiință, care mai înainte fuseseră prinse în capcana gândirii compulsive și inutile. O modalitate foarte eficientă de a face acest lucru este să nu vă mai concentrați asupra gândirii și să vă îndreptați atenția asupra corpului, unde Ființa poate fi simțită, în prima fază, sub forma unui câmp energetic invizibil, ce dă viață acelui lucru pe care îl percepeți ca fiind corpul dvs. fizic.”

„Într-un organism complet funcțional, o emoție are o durată de viață foarte scurtă. Este ca un val sau ca o undă de moment la suprafața Ființei.”

„În momentul în care iertați cu adevărat, vă retrageți puterea de sub dominația minții. [...] Mintea nu poate ierta. Numai dvs. puteți. Deveniți prezent, intrați în corpul dvs., simțiți pacea și liniștea vibrantă revărsate de Ființă. De aceea Isus a spus: „Înainte de a intra în templu, iertați.””

„Locuirea corpului nu vă protejează prin ridicarea unui scut, ci prin ridicarea frecvenței vibratorii a întregului câmp energetic, astfel încât orice lucru care vibrează la o frecvență mai mică, de exemplu, frica, furia, depresia ș.a.m.d. există acum în ceea ce este de fapt o ordine diferită a realității. Toate acestea nu mai pătrund în câmpul conștiinței dvs., iar dacă se întâmplă asta, nu mai trebuie să le opuneți niciun fel de rezistență, pentru că trec fără să lase urme.”

„Ori de câte ori aveți nevoie de un răspuns, de o soluție sau de o idee creativă, încetați să gândiți pentru un moment, îndreptându-vă atenția asupra câmpului energetic interior. Conștientizați calmul. Când vă reluați șirul gândurilor, ele vor fi proaspete și creative.”

„Când mintea vă conduce viața, conflictul, luptele și problemele sunt inevitabile. Legătura cu corpul interior creează un spațiu gol unde mintea nu există și în care o relație poate înflori.”

„Adoptați următorul exercițiu ca practică spirituală zilnică: pe măsură ce avansați în viață, nu acordați niciodată 100% din atenția dvs. lumii exterioare și minții. Păstrați o parte din ea în interior.”

„Stabiliți contactul cu câmpul energetic al corpului interior, fiți prezent intens, scăpați de identificarea cu mintea, abandonați-vă în fața a ceea ce există; acestea toate sunt porți ce pot fi folosite.”

„Iubirea nu este o poartă; este ceea ce pătrunde prin poartă în acestă lume. Atâta timp cât sunteți prins în capcana identității de formă, nu poate exista niciun fel de iubire. Sarcina dvs. nu este să căutați iubirea, ci să găsiți o poartă prin care să poată intra iubirea.

„Nemanifestatul este prezent în această lume sub forma liniștii. [...] Nu puteți fi atent la liniște fără ca simultan să nu se facă liniște și în dvs. Liniște în afară, liniște în interior. Ați intrat în Nemanifestat.”

„Nemanifestatul nu este prezent în acestă lume numai ca liniște; el îmbibă întregul univers fizic ca spațiu - din interior și din exterior.”

„Fiți atenți la spațiul din jurul dvs. Nu vă gândiți la el. Simțiți-l, așa cum este. Fiți atent la „nimic”.”

„Conștientizând spațiul gol din jurul dvs., deveniți simultan conștient de spațiul non-mental, al conștiinței pure: Nemanifestatul. Astfel, contemplarea spațiului poate deveni o poartă pentru dvs.”

„Cei mai mulți oameni nu conștietizează deloc această dimensiune. Nu există spațiu interior, nu există liniștire. Sunt dezechilibrați. Cu alte cuvinte, ei cunosc lumea, sau cred că o cunosc, dar nu-l cunosc pe Dumnezeu. Se identifică exclusiv cu forma lor fizică și psihologică, neconștientizând esența. Și, deoarece fiecare formă este extrem de instabilă, trăiesc cu frică. Această frică generează o percepție extrem de greșită a lor înșiși și a altor oameni, o distorsiune în perspectiva lor despre lume.”

„În sinea dvs., atât spațiul cât și timpul au un echivalent interior ce dezvăluie natura lor adevărată, dar și a dvs. În vreme ce spațiul este lumea non-mentală, de o profunzime infinită, aflată în nemișcare, echivalentul interior al timpului este prezența, conștiința eternei clipe de Acum.”

„Prin intermediul lumii și, în ultimă instanță, prin dvs., Nemanifestatul se cunoaște pe sine. Sunteți aici pentru a-i permite scopului divin al universului să se împlinească.”

Nimic din ceea ce este valoros - niciun lucru real - nu se pierde vreodată.”

„Mântuirea nu se află în alt timp sau spațiu. Este aici și acum.”

„Majoritatea oamenilor aleargă după plăcerile fizice sau diferite forme de gratificație psihologică deoarece cred că aceste lucruri îi vor face fericiți sau îi vor elibera de un sentiment de frică sau de lipsă. [...] Acesta este cadrul mental inconștient ce creează iluzia mântuirii în viitor.”

„Adevărata mântuire este împlinirea, pacea, viața în toată plenitudinea ei. Înseamnă să fii tu însuți, să simți în interior acea stare de bine pentru care să nu existe o stare opusă, bucuria de a trăi care nu depinde de nimic altceva decît de ea însăși. Această stare este resimțită nu ca o experiență trecătoare, ci ca o prezență constantă. Acesta înseamnă „să-l cunoști pe Dumnezeu” - nu ca pe un lucru exterior, ci ca pe esența proprie cea mai profundă.”

„Adevărata mântuire este o stare de eliberare - eliberare de frică, de suferință, de acea stare percepută ca o lipsă sau o insuficiență, și din acest motiv, de orice dorință, nevoie, poftă sau atașament. Este eliberarea de gândirea compulsivă, de negativism și, mai presus de toate, de trecut și de viitor ca nevoie psihologică. mintea dvs. vă spune că nu puteți ajunge acolo. Că ar trebui să se întâmple un anume lucru sau dvs. ar trebui să deveniți așa și pe dincolo înainte de a fi liber și împlinit. [...] Credeți că nu puteți ajunge acolo din poziția în care vă aflați în acest moment pentru că încă nu sunteți complet sau suficient de bun, dar adevărul este că aici și acum este singurul punct din care puteți ajunge acolo. „Ajungeți” acolo realizând că sunteți deja acolo.

„Nu poate exista mântuire în alt moment decât acum. Sunteți singur și fără partener? Pătrundeți în clipa de Acum. Aveți o relație cu cineva? Pătrundeți în clipa de Acum.”

„Nimic din ceea ce ați putea face sau realiza vreodată nu vă va apropia mai mult de mântuire decât ceea ce există în prezent. Acest lucru poate fi greu de înțeles pentru o minte obișnuită să creadă că toate lucrurile valoroase se află în viitor. Niciun lucru pe care l-ați făcut vreodată sau care v-a fost făcut în trecut nu vă poate împiedica să spuneți DA în fața a ceea ce există și să vă concentrați atenția mai profund asupra clipei de Acum.”

Iubirea adevărată nu are opus, pentru că se naște din afara minții.

„Dacă „iubirea” dvs. are un opus, atunci nu este iubire, ci o puternică nevoie a sinelui fals de a avea un sentiment de identitate mai complet și mai profund, o nevoie pe care celălalt o satisface temporar.”

„Putem transforma o relație de dependență într-una autentică? Da. Fiind prezent și intensificându-vă și mai mult prezența prin concentrarea intensă a atenției asupra clipei de Acum: indiferent dacă trăiți singur sau cu un partener, cheia este aceeași. Pentru ca iubirea să înflorească, lumina prezenței dvs. trebuie să fie foarte puternică, astfel încât să nu mai pierdeți controlul în favoarea celui ce gândește în sinea dvs. sau a corpului-durere și să le confundați cu cel ce sunteți cu adevărat.

„Dacă nu o mai investiți cu „identitate”, mintea își pierde trăsătura compulsivă, în principal compulsia de a judeca și astfel de a se opune realității existente, fapt ce duce la conflict, dramă și dureri noi.”

„Cel mai important catalizator al schimbării într-o relație este acceptarea completă a partenerului așa cum este el, fără a simți nevoia de a-l judeca sau de a-l schimba în vreu fel.”

„Iubirea este o stare a Ființei. Iubirea dvs. nu se află în exterior, ci adânc în dvs. Nu o puteți pierde niciodată și nic ea nu vă poate părăsi. [...] Priviți dincolo de vălul formei și al separării. Aceasta este realizarea unității. Acesta este iubirea.”

„Ce este Dumnezeu? Viața eternă din spatele tuturor formelor de viață. Ce este iubirea? Simțirea prezenței acestei Vieți adânc în străfundurile dvs. și ale tuturor ființelor. Identificarea cu ea.”

„Creați un spațiu în care să se producă transformarea, în care să pătrundă iubirea și grația divină.”

„În loc să vă luptați cu întunericul, aduceți lumina. În loc să reacționați la o iluzie, priviți iluzia și în același timp vedeți dincolo de ea. Când sunteți conștient creați un spațiu de prezență iubitoare, care le permite lucrurilor și oamenilor să existe așa cum sunt.”

„Când ați eliminat cei doi factori care distrug relațiile: adică atunci când corpul durere s-a transformat, iar dvs. nu vă mai identificați cu mintea și cu pozițiile mentale și partenerul dvs. a făcut la fel, veți trăi fericirea unei relații care înflorește.”

„Dacă energia mentală este dură și rigidă, energia Ființei este moale și flexibilă și infinit mai puternică decât mintea.”

„Adevărul este că singura putere care există este conținută în momentul prezent: este puterea prezenței dvs. Odată ce veți cunoaște acest lucru, vă veți da seama că numai dvs. sunteți responsabil pentru spațiul dvs. interior de acum - și nimeni altcineva - și că trecutul nu poate învinge puterea clipei de Acum.”

„Nu vă folosiți corpul-durere pentru a vă crea o identitate. Folosiți-l în schimb pentru a vă dezvolta spiritual. Transformați-l în conștiință.”

! „Dacă nu vă puteți simți relaxat când sunteți singur, veți căuta o relație ca să vă mascați disconfortul. Și puteți fi sigur că disconfortul va reapărea sub o formă sau alta în relație.”

„Dar este neapărat necesar să aveți o relație cu dvs.? De ce nu puteți pur și simplu să fiți dvs.? Când aveți o relație cu dvs. vă împărțiți în două: „eu” și „eu însumi”, subiect și obiect. Această dualitate creată de minte este cauza principală a problemelor și a conflictelor din viața dvs. În starea de iluminare, sunteți dvs. - dvs. și sinele dvs. fuzionează. Nu vă criticați, nu vă plângeți de milă, nu sunteți mândru de dvs., nu vă iubiți, nu vă urâți ș.a.m.d. Ruptura produsă de conștiința autoreflexivă se repară, iar blestemul ei este înlăturat. Nu există niciun „sine” pe care să fie nevoie să-l apărați, să-l protejați sau să-l hrăniți. Când ați atins un anumit nivel de dezvoltare spirituală, există o singură relație pe care nu o mai aveți: relația cu sine. Odată ce ați renunțat la ea, toate celelalte relații vor fi relații de iubire.”

„Dincolo de fericire și nefericire se află pacea.”

„Când trăiți acceptând complet starea de fapt - singurul mod sănătos de a trăi - nu mai există „bine” și „rău” în viața dvs.”

„Dacă iertați fiecare moment - îi permiteți să existe ca atare - , atunci nu vor exista acumulări de resentimente care să necesite mai târziu iertarea dvs.”

Acceptați ceea ce vine spre voi țesut în tiparul destinului, căci ce ar putea fi mai potrivit pentru nevoile voastre?” (Marcus Aurelius)

„Prin iertare, care în esență înseamnă recunoașterea lipsei de realitate a trecutului și acceptarea momentului prezent așa cum apare, miracolul transformării se produce nu numai înăuntru, ci și în afară. Un spațiu liniștit de prezență intensă apare atât în dvs., cât și în jurul dvs.”

„Sinele fals este mintea nesupravegheată ce vă conduce viața atunci când nu sunteți prezent sub forma conștiinței treze, ca martor tăcut.”

„Când vă reconectați cu Ființa și nu mai sunteți condus de minte, încetați să mai creați toate acele lucruri. Nu mai creați și nu mai participați la nicio dramă.”

„Când vă simțiți vinovat sau anxios, este tot o dramă. Când lăsați trecutul sau viitorul să se suprapună prezentului, creați timp, timp psihologic - materialul din care se construiesc dramele.”

„Când trăiți într-o deplină acceptare a ceea ce este, ați pus capăt dramelor în viața dvs. o dată pentru totdeauna.”

„Cànd sunteți deplin conștient, încetați să mai fiți în conflict.”

Toate formele sunt efemere.”

„Când o stare sau o situație de care mintea s-a atașat și cu care s-a identificat se schimbă sau dispare, mintea nu poate accepta acest lucru. Se va agăța de starea care dispare și se va opune schimbării.”

„Alții, atunci când suferă o pierdere gravă de un fel sau altul, devin profund nefericiți și se îmbolnăvesc. Nu pot face diferența între ei înșiși și situația de viață în care se află.”

„Fericirea și nefericirea sunt, de fapt, una. Numai iluzia timpului le separă.
A privi lucrurile în acest fel nu înseamnă negativism. Înseamnă, pus și simplu, reconoașterea naturii lucrurilor, astfel încât să nu alergați după o iluzie tot restul vieții.”

„Mulți oameni nu își dau seama niciodată că niciunul dintre lucrurile pe care le fac, le posedă sau le realizează nu le pot aduce „mântuirea”. Cei care observă acest fapt devin deseori plictisiți de lume și depresivi: dacă nimic nu le poate oferi o satisfacție adevărată, pentru ce să te lupți, ce rost mai au toate? [...] Când ajungeți în acest punct, sunteți la un pas de disperare - și la un pas de iluminare.”

„Am învățat să nu mă opun situației prezente; am învățat să-i permit prezentului să existe și să accept natura efemeră a tuturor lucrurilor și stărilor. Astfel, mi-am găsit liniștea.”

„Ființa vă poartă dincolo de polaritățile opuse ale minții și vă eliberează de dependența de formă. Chiar dacă totul s-ar prăbuși și s-ar distruge în jurul dvs., tot ați simți un miez interior de pace profundă. Poate că nu veți fi fericit, dar veți fi împăcat.”

„Negativismul este ceva complet artificial. Este un factor de poluare psihică. [...]Nicio altă formă de viață de pe planetă nu cunoațte negativismul, în afară de oameni. [...] Ați văzut vreodată vreo floare nefericită sau un stejar stresat?”

„Urmăriți orice plantă sau animal și lăsați-le să vă învețe acceptarea situației date, abandonarea în fața clipei de Acum. Lăsați-le să vă învețe Ființa. Lăsați-le să vă învețe integritatea - care înseamnă a fi o unitate, a fi tu însuți, a fi real. Lăsați-le să vă învețe cum să trăiți, cum să muriți și cum să nu transformați viața sau moartea într-o problemă.”

„Aceasta este o inteligență naturală, și accesul la ea este foarte ușor, pentru că animalele nu au o minte care să țină în mod artificial trecutul în viață și apoi să construiască o identitate în jurul lui.”

„Atâta timp cât negativismul este prezent, folosiți-l ca pe un semnal care să vă amintească să fiți mai prezent.”

„Ați putea renunța la negativism odată ce vă veți da seama că nu doriți ca acest câmp energetic să se afle în interiorul dvs. și că este inutil.”

„Cineva vă spune ceva într-un mod nepoliticos sau cu intenția de a vă răni. În loc să aveți o reacție inconștientă și negativă, precul atacul, apărarea sau retragerea, lăsați totul să treacă prin dvs. Nu opuneți nicio rezistență. Ca și cum nu ar mai fi nimeni acolo care să se simtă rănit. Aceasta este iertarea. În acest fel, deveniți invulnerabil. Puteți să îi spuneți acelei persoane că are un comportament inacceptabil, dacă asta alegeți să faceți. Dar ea nu mai are puterea de a vă controla starea interioară. Dvs. dețineți controlul - nu o altă persoană, nici mintea dvs.”

„Iertați-vă pentru faptul că nu sunteți împăcat. În momentul în care veți accepta complet lipsa dvs. de pace, ea se va transforma în pace. Orice lucru pe care îl acceptați pe deplin vă va duce acolo, vă va aduce pacea. Acesta este miracolul abandonării.”

Când veți accepta starea prezentă, fiecare moment va fi cel mai bun. Aceasta înseamnă iluminare.

Niciun lucru real nu a murit vreodată, numai numele, formele și iluziile.

„Lumea așa cum ne apare ea azi este în mare parte o reflectare a minții conduse de sinele fals. Frica fiind o consecință inevitabilă a iluziilor induse de sinele fals, lumea noastră este dominată de frică.”

„Sarcina dvs. principală nu este căutarea mântuirii prin crearea unei lumi mai bune, ci trezirea din identificarea cu forma.”

„Vă veți putea bucura de plăcerile trecătoare ale acestei lumi fără să mai existe frica de pierdere, așa că nu veți mai simți nevoia să vă agățați de ele. Veți fi în contact cu ceva infinit mai mare decât orice plăcere, mai mare decât orice lucru manifest. Într-un fel, nu veți mai avea nevoie de lume. Nu veți mai avea nevoie ca ea să fie altfel decât este.”

„Când sunteți complet prezent și oamenii din jur manifestă comportamente inconștiente, nu mai simțiți nevoia de a reacționa la ele, așa că nu le mai acordați niciun fel de realitate. Pacea dvs. interioară este atât de vastă și de profundă, încât tot ceea ce nu este pace dispare în ea de parcă nici nu ar fi existat.”

„Animalele, copacii, florile vor simți pacea dvs. și vor răspunde la ea. Veți învăța pe alții numai existând, arătându-le pacea lui Dumnezeu.”

„Abandonarea este înțelepciunea simplă, dar profundă, ce constă în a te supune mai degrabă decât a te opune cursului vieții. Singurul loc în care puteți simți cursul vieții este clipa de Acum, așa că a te abandona înseamnă a accepta momentul prezent necondiționat și fără rezerve. Înseamnă a renunța la orice rezistență internă față de ceea ce este.”

„Rezistența este mintea.”

„Abandonarea este perfect compatibilă cu acțiunea, cu inițierea schimbării sau cu realizarea obiectivelor. Dar în starea de abandonare totală o energie complet diferită, de o calitate diferită, vă animă acțiunile. Abandonarea vă reconectează cu energia-sursă a Ființei, și dacă ceea ce faceți este inundat de Ființă, aceasta devine o celebrare plină de bucurie a energiei vieții, care vă poartă și mai adânc în prezent.”

„Nu confundați abandonarea cu o atitudine de tipul „Nu mă mai deranjează nimic” sau „Nu îmi mai pasă.” Dacă vă veți uita mai atent, veți descoperi că o astfel de atitudine este contaminată de negativism, sub forma resentimentelor ascunse, astfel încât nu este deloc o abandonare, ci o rezistență mascată.”

„Ați alege să fiți nefericit? Dacă nu dvs. ați ales acest sentiment, cum a apărut el? Care este scopul său? Ce anume îl menține în viață? Spuneți că sunteți conștient de sentimentele dvs. de nefericire, dar adevărul este că vă identificați cu ele și mențineți viu procesul de gândire compulsivă. Toate acestea sunt procese inconștiente. Dacă ați fi conștient, adică pe deplin prezent aici și acum, tot negativismul s-ar dizolva aproape instantaneu. Nu ar putea supraviețui în prezența dvs. Vă mențineți vie nefericirea, acordându-i timp. Acesta este sângele ei. Înlocuiți timpul cu o conștiință intensă a momentului prezent și ea va muri. Dar oare chiar doriți ca ea să moară? V-ați săturat într-adevăr de ea? Cine ați fi fără ea?”

„Nu vă poluați Ființa interioară, frumoasă și strălucitoare și nici Pământul cu negativism. Nu-i dați nefericirii, indiferent de forma ei, un lăcaș în interiorul dvs.”

„Dacă aveți o boală gravă, folosiți-o pentru a progresa spiritual. Folosiți orice lucru rău care vi se întâmplă pentru a vă dezvolta spiritual. Retrageți timpul din boală. Nu îi dați nici trecut, nici viitor. Lăsați-o să vă forțeze să deveniți intens conștient de momentul prezent - și observați ce se întâmplă.”

„Deveniți un alchimist. Transformați metalul obișnuit în aur, suferința în conștiință, dezastrul în progres spiritual.”

„Starea etichetată ca „boală” nu are nimic de-a face cu ființa dvs. adevărată.”

Pacea lui Dumnezeu - comparativ cu ea, fericirea este un lucru destul de superficial.”

„Nu lăsați mintea să folosească durerea pentru a crea în jurul ei o identitate de victimă. Compătimindu-vă și spunându-le altora povestea dvs., veți rămâne blocat în suferință.”

Prezența elimină timpul. Fără timp, suferința și negativismul nu pot supraviețui.”

„Iluminarea aleasă conștient înseamnă renunțarea la atașamentul față de trecut și viitor și concentrarea asupra prezentului. Înseamnă a alege să rămâi în starea de prezență, și nu în timp.”

„De cât timp credeți că veți mai avea nevoie înainte de a putea spune: „Nu voi mai crea durere, nu voi mai crea suferință”?”

„Mintea, condiționată fiind de trecut, încearcă mereu să recreeze ceea ce știe și îi este familiar. Chiar dacă este dureros, cel puțin este familiar. Mintea aderă întotdeauna la cunoscut. Necunoscutul este periculos, pentru că nu are niciun control asupra lui. Acesta este motivul pentru care mintea urăște și ignoră prezentul. Conștiința momentului prezent creează o breșă nu numai în fluxul gândirii, ci și în continuumul trecut-viitor.”

„Nimeni nu alege disfuncționalitatea, conflictul, durerea. Ele se întàmplă pentru că nu aveți suficientă lumină pentru a alunga întunericul. Nu sunteți aici în totalitate. Nu v-ați trezit complet încă. Între timp, mintea condiționată vă conduce viața.”

„Starea de identificare cu mintea este extrem de disfuncțională. Este o formă de nebunie.”

Prezența este cheia. Clipa de Acum este cheia.”

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează