Imprimă această pagină

Sfaturi pentru călătorie

Publicat de

Fiecare dintre noi ne dorim ca vacanţele sau călătoriile noastre să fie unele liniştite, plăcute, lipsite de situaţii neprevăzute supărătoare care să ne pună în pericol şi să ne aducă în postura de victimă.

Pentru a preîntâmpina surprizele neplăcute, este necesar să ne luăm o serie de măsuri preventive, atât în ceea ce priveşte securitatea personală şi cea a familiei noastre, cât şi în privinţa siguranţei bunurilor noastre.

  • În primul rând, trebuie să ne alegem cu atenţie mijlocul de transport cu care dorim să ne deplasăm. Acesta trebuie să prezinte cel puţin gradul minim admis de siguranţă în privinţa funcţionării, a dotărilor, a alimentării cu combustibil, a conducerii sale prudente şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.

culoarea rosie semafor

Sunt de evitat deplasările cu vehicule conduse de persoane necunoscute şi care nu aparţin niciunui furnizor autorizat de servicii de transport de persoane. De asemenea, trebuie evitate taxiurile lipsite de însemnele firmei sau care nu au aparat pentru indicarea sumei de plată pentru călătorie.

viteza

  • În cazul călătoriilor cu maşina personală, trebuie să ţinem cont de câteva sfaturi utile de conduită preventivă:

- Este necesar să verificăm starea tehnică a autovehiculului, să adaptăm permanent viteza de deplasare la condiţiile concrete de drum, la condiţiile de trafic şi la cele meteorologice, dar şi să nu uităm să ne punem centura de siguranţă.

accident

- Pentru echiparea autoturismului, sunt de preferat anvelopele Runflat (RSC), deoarece acestea permit continuarea şofatului pe o distanţă de încă 250 km în cazul unei pene de cauciuc, fără să fie necesară înlocuirea lor imediată (cu condiţia ca autovehiculul să fie condus de o manieră adecvată şi cu o viteză de până la 80 km/h). Aceste cauciucuri au un perete ranforsat care păstrează forma cauciucului în caz de pierdere de presiune, împiedicând astfel căderea cauciucului de pe jantă.

- Întotdeauna, copiii trebuie să stea pe bancheta din spate a autovehiculului, deoarece în cazul unui accident sunt mai protejaţi. Specialiştii nu recomandă aşezarea copiilor sub 12 ani pe scaunul din faţă, deoarece airbag-ul poate produce sufocarea sau rănirea acestora.

copil bancheta spate

- În cazurile în care călătorim alături de familie şi avem printre noi un bebeluş, trebuie ca acesta să fie aşezat în scaunul special care se montează pe bancheta din spate a maşinii şi să îi punem centura de siguranţă. Totodată, trebuie să ne asigurăm că am luat cu noi tot ceea ce este necesar pentru îngrijirea bebeluşului pe parcursul călătoriei (hrană, scutece, diverse jucării pentru a îi capta atenţia etc.)

- Este indicat să ne dotăm portbagajul cu câteva obiecte utile, pe care să le folosim la nevoie: o pătură, o trusă de prim ajutor, alimente neperisabile, o sticlă cu apă etc.

- Pentru deplasarea în locuri necunoscute, îndepărtate, este bine ca să ne stabilim cu exactitate traseul şi locurile de popas şi de staţionare pe timpul nopţii (dacă este nevoie). Opririle trebuie făcute în zone bine iluminate, aflate la vedere, păzite ori special amenajate în scopul parcării.

- Se recomandă ca la drumurile mai lungi să mergem însoţiţi de cel puţin încă o persoană, pentru a ne ajuta reciproc (în cazul apariţiei de defecţiuni tehnice ale maşinii, în cazul nevoii de a ne odihni pe timpul staţionării, în cazul ivirii unor probleme de sănătate etc.).

- Nu este bine să luăm în maşină persoane necunoscute ori suspecte, iar dacă astfel de persoane ne solicită ajutorul, trebuie să fim prudenţi când le acordăm sprijinul nostru.

- În cazul sesizării de lucruri sau situaţii suspecte pe parcursul traseului, care nu ne permit să intervenim, trebuie să anunţăm cel dintâi post de Poliţie întâlnit.

- Nu este bine să lăsăm cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului, nici atunci când părăsim autoturismul pentru o perioadă foarte scurtă de timp. De asemenea, este util să încuiem uşile şi să conectăm sistemul de alarmă, ori de câte ori părăsim autovehiculul.

- Se recomandă să păstrăm acasă o copie a actelor autovehiculului şi cel puţin o fotografie a acestuia, deoarece pe baza acestora Poliţia poate soluţiona mai rapid un eventual caz de furt.

- Nu trebuie să lăsăm la vedere în autoturism obiecte personale sau bagaje care ar putea atrage interesul infractorilor (genţi, portofele, serviete, aparate foto, laptop-uri sau altă aparatură electronică, telefoane mobile etc.).

  • Pe întreaga durată a călătoriei, indiferent de mijlocul de transport şi de frecvenţa staţionărilor, trebuie să ne supraveghem toate bagajele, în special în locurile aglomerate. De asemenea, trebuie să fim atenţi să verificăm totalitatea bunurilor personale (jachetă, palton, pălărie, geantă, umbrelă, telefon mobil etc.), pentru a nu le uita pe băncile unde poposim, în restaurantele unde luăm masa ori în mijloacele de transport cu care călătorim.

la cumparaturi

  • În plus, trebuie să fim vigilenţi şi atenţi la conduita persoanelor aflate lângă noi, atunci când suntem într-o zonă aglomerată din pieţe, bazaruri, gări, autogări, magazine sau mijloace de transport în comun, pentru a nu deveni victime ale persoanelor care fură din buzunare. În acelaşi timp, trebuie să fim în permanenţă prudenţi în interacţiunile: cu persoanele necunoscute care ne abordează, cu persoanele aflate sub influenţa alcoolului dar şi cu cele recent cunoscute, care se arată binevoitoare.

furtul

  • În ceea ce priveşte siguranţa banilor şi a valorilor pe care le deţinem în vacanţele noastre, este recomandat ca sumele de bani în numerar pe care să le avem asupra noastră să fie, strict, cele necesare efectuării unor plăţi curente, iar restul banilor să îi obţinem folosindu-ne cardul bancar. În situaţia deţinerii de sume mari de bani în numerar şi de alte valori, se recomandă păstrarea acestora în seiful unităţii turistice în care ne cazăm, dacă dispune de un astfel de seif (este cazul hotelurilor, în general). Când manevrăm banii în locuri publice, este bine să ne ferim de priviri indiscrete, străine.

portofel

  • Atunci când avem nevoie de schimb valutar este recomandat să apelăm, exclusiv, la casele de schimb autorizate, pentru a evita riscurile unei posibile escrocherii.
  •  Totodată, este indicat să refuzăm participarea la jocurile de noroc, dar mai ales la cele de pe stradă, care sunt organizate cu scopul de a ne păcăli şi a ne lua banii.
  • Oriunde vom merge, este bine să nu ţinem banii, actele personale şi cheile la un loc.
  • Trebuie să evităm atât să circulăm pe străzi la ore târzii, prin locuri neiluminate sau puţin frecventate, cât şi să evităm să purtăm în mod ostentativ bijuterii sau alte bunuri de valoare (telefoane mobile, portofele etc.)
  • De asemenea, este important ca, în situaţiile conflictuale, să nu răspundem provocărilor, să nu încurajăm violenţa sau injuriile, ci să adoptăm o atitudine controlată şi calmă, lipsită de jigniri, de ameninţări, panică ori gesturi agresive. Îndrumarea din partea Poliţiei este ca, atunci când ni se întâmplă să fim agresaţi, bătuţi sau tâlhăriţi pe stradă, să strigăm cât mai tare după ajutor. Cea mai simplă armă de apărare în cazul unui atac, este, aşadar, strigătul de ajutor. Procedând astfel, vom reuşi să alertăm persoanele din jur, iar agresorii vor fugi.

violenta

  • În toate situaţiile în care dorim să denunţăm o infracţiune sau să cerem sprijin pentru soluţionarea unor conflicte, trebuie să apelăm numărul unic de urgenţă 112 (pentru cazurile grave), să ne adresăm poliţiştilor în uniformă întâlniţi pe stradă sau celor aflaţi în cea mai apropiată secţie de Poliţie, furnizându-le toate detaliile de care dispunem privind infractorii şi fapta acestora (locul unde ne aflam, bunurile furate sau avariate, persoanele întâlnite etc.).

În speranţa că aceste informaţii vă vor fi utile, vă dorim numai călătorii sigure, plăcute, liniştite!