Imprimă această pagină

Vacanţă în Munţii Retezat

Publicat de

În alegerea locului potrivit pentru petrecerea vacanţei sau a concediului, o familie ia adesea în considerare ca destinaţia să fie atât pe placul copiilor, dar şi pe gustul adulţilor.

Chiar dacă este vorba despre o vacanţă scurtă ori de una cu un buget redus, scopul urmărit este acelaşi - de a aduce un strop de relaxare, de odihnă, de natură, de a conferi încărcare sufletească şi fizică, deopotrivă.

O destinaţie fascinantă şi unică prin măreţia sa, care îi va putea împăca pe toţi cei dragi ai casei şi le va oferi o vacanţă reuşită, feerică, pe timp de vară, este Cheile Buţii din Munţii Retezat.balcon2

Munţii Retezat se dezvăluie, drumeţului curios, ca o adevărată bijuterie a naturii, fiind renumiţi prin natura sălbatică, prin vârfurile semeţe, prin mulţimea de lacuri glaciare (peste 80 la număr) şi prin abundenţa de specii de plante şi animale rare care îi populează.

Adăpostesc una dintre cele mai fermecătoare rezervaţii naturale ale Europei  - Parcul Naţional Retezat. Acesta a fost declarat rezervaţie naturală din anul 1935, având o suprafaţă de 38.047 ha, din care o zonă de circa 1.630 ha - „Gemenele” - arie strict protejată, sub administrarea directă a Academiei Române.

Limita Parcului este semnalată corespunzător, de aceea se recomandă ca turiştii să citească panourile specifice şi să respecte regulile privind protejarea naturii.

peisaj4 retezat parau in retezat peisaj5

Masivul Retezat are altitudini cuprinse între 800 şi 2509 m (Vf. Peleaga) şi este format din: Retezatul Mare (alcătuit în principal din roci cristaline) şi Retezatul Mic (în partea sudică, cu relief predominant de calcare). Aceştia se unesc în apropierea Lacului Bucura (cel mai mare lac glaciar din România - cu suprafaţa de: 8,9 ha).

La poarta sudică a Parcului Naţional Retezat, de-a lungul Pârâului Buta, se află zona montană de o frumuseţe uimitoare, Cheile Buţii (în jud. Hunedoara), bogată în cascade şi baraje naturale, izvoare, versanţi abrupţi, peşteri.

drum spre buta spre cabana buta1 nat salbatica1

Accesul în regiune se poate face pe traseul localităţilor Petroşani - Vulcan - Lupeni - Uricani - Câmpu lui Neag, cu ajutorul microbuzelor care circulă regulat pe această rută, sau cu maşina personală.

spre poiana soarelui soseaua peisaj8

Posibilităţile de cazare includ Complexul Turistic Cheile Buţii, situat chiar la limita sudică a Parcului Naţional Retezat la o altitudine de aproximativ 1000 m (Cabana Poiana Soarelui, Restaurantul Rustic), Pensiunea Retezat aflată în zona Câmpu lui Neag.

cabana poiana soarelui cheile butii pensiunea retezat

Serviciile turistice oferite în aceste locuri sunt foarte bune, asigurând confort şi o atmosferă tihnită, relaxantă, alături de o privelişte ca desprinsă din basme.

poiana soarelui peisaj9 restaurantul rustic

Pentru alternarea drumeţiilor pe munte cu activităţi de agrement, Pensiunea Retezat pune la dispoziţia turiştilor, alături de restaurantul său cu terasă şi foişoare, un teren de sport, o piscină, posibilitatea de a închiria biciclete precum şi o păstrăvărie deosebită.

decebal pens retezat decebal strajuind pensiunea retezat
pastrav pastravarie bogata pastravi

Totodată, tuturor celor împătimiţi de aventură pe munte le stau la dispoziţie şi o serie de locuri de campare special pregătite pentru iubitorii naturii care preferă cortul în schimbul oricărei alte variante de cazare.

Din zona Cheile Buţii se pot parcurge diverse trasee montane, fiecare familie putându-se interesa în prealabil şi face o alegere în funcţie de dificultatea şi de durata acestora. Utilă este şi descărcarea de pe site-urile de profil a unei hărţi cu respectivele trasee montane, spre orientare şi urmarea precisă a itinerariilor.
În toate, este însă nevoie obligatoriu de un echipament adecvat, care să includă haine de tip sport şi bocanci sau alte încălţări sportive, rucsac cu rezerve de apă şi alimente energizante, precum şi pelerină pentru ploaie. De asemenea, aparatul de fotografiat poate fi un prieten de nădejde, spre a „prinde” în amintiri cât mai multe fărâme din cele văzute şi admirate în spaţiul de poveste al Munţilor Retezat.

fluture4 fluturi si flori fluture5

floare pai lacusta Ciupercutze

Unul dintre cele mai cunoscute trasee ale regiunii este Cheile Buţii - Cabana Buta (traseu de cca. 3,5 ore dus), care se poate continua cu Lacul Bucura - Vf. Peleaga - Cabana Pietrele.         
Drumul de la Complexul Turistic Cheile Buţii până la Cabana Buta urmează marcajele cu cruce roşie şi bandă albastră şi străbate o zonă montană cu adevărat pitorească, bogată în izvoare şi versanţi împăduriţi. Apoi urcă treptat, pe drum forestier, până la altitudinea de 1580 m, unde se află cabana Buta. Punct de înnoptare sau doar de scurt popas, aceasta întâmpină călătorul obosit cu servicii accesibile. De aici, turistul poate porni spre culmile Retezatului, dar pe alte trasee, cu grad de dificultate mai ridicat.

spre cabana buta2 peisaj2 nat spectacol

Un punct atracţie turistică în relativa apropiere a Cheilor Buţii este şi Valea de Peşti - pârâu şi lac de acumulare ce poartă acelaşi nume, impresionând prin suprafaţa sa considerabilă.
Pe albia pârâului Valea de Peşti, în amonte, se află situată una dintre numeroasele peşteri ale Retezatului Mic, Peştera de Gheaţă.

barajul valea de pesti valea de pesti baraj barajul

Scurte drumeţii se pot face şi la Cascada de pe Pârâul Lazăr, pe o cărare străjuită de o mulţime de zmeuri. Iar zmeura… o bunătate!

fluture1 zmeura din belsug spre paraul lazar fluture2

Colţul de rai deschis privirilor călătorului prin Munţii Retezat îl convinge pe acesta de puterea creaţiei lui Dumnezeu aici, pe Pământ. Revărsând frumosul - deopotrivă pentru ochi, gând şi suflet - natura îşi păstrează pe aceste meleaguri o linişte aproape nepământească, profundă.
Şi respiră o libertate deplină, care uluieşte, care întregeşte orice făptură.

albinutza2 musuroi fluture3

Las - celor care vor avea curiozitatea să exploreze Retezatul - surpriza şi bucuria de a descoperi, ei înşişi, multele colţişoare feerice din acest habitat perfect şi spectaculos al speciilor de plante şi de animale ce trăiesc neumbrite de efectele civilizaţiei.

nat spectacol2 cer senin in retezat albinutza

Cert este că pe oricine va păşi în universul său, Retezatul îl va câştiga iremediabil de partea sa.  

bradut peisaj1 nat salbatica

capitze fan nat ingenioasa peisaj3

La finalul unei astfel de călătorii de vacanţă, omul poate deveni mai bogat. De această dată - îmbogăţit cu cer senin, cu zâmbet, cu aer curat, cu armonie, cu credinţa că poate învăţa atâtea de la natură, aceasta fiind, adesea, o autentică lecţie de simplitate, măreţie şi modestie totodată...