Imprimă această pagină

Tabăra Medievală pentru Copii

Publicat de

Tabăra Medievală pentru Copii se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani,  deschizându-le o poartă către o lume de poveste, din alte timpuri, însufleţită de idealuri înalte şi de eroi adevăraţi.

Într-o vreme în care oamenii sunt tot mai grăbiţi, copiii participanţi în tabără au şansa de a cunoaşte şi un alt mod de viaţă, fără calculator sau televizor, fără supermarket-uri, fără străzi aglomerate şi poluate.

Aflată - în 2012 - la a IV-a ediţie, de-a lungul timpului Tabăra Medievală a fost parte din vacanţa de vară a peste 350 de copii. Organizată în 2009 la Cabana Postăvaru, iar ulterior în zona Rucăr-Bran (Moeciu de Sus), Tabăra Medievală constituie pentru copii o experienţă specială, deopotrivă educativă şi recreativă, care îi conduce într-o călătorie în timp,  în vremea cavalerilor şi a domniţelor.

Tabăra este organizată de echipa Medieval Praxis (specializată în organizări de evenimente cu specific medieval - www.MedievalPraxis.ro), care îşi doreşte să împărtăşească celorlalţi pasiunea pentru arta şi tainele medievale, dar şi lecţiile de viaţă pe care istoria a avut puterea să le transmită generaţiilor de-a lungul timpului.

Tabăra Medievală pentru Copii se desfăşoară în serii de câte o săptămână, în perioada iunie - septembrie, într-un loc în inima munţilor, unde zgomotul claxoanelor e înlocuit de imaginea flamurilor medievale, de foşnetul copacilor, de voia bună şi de spiritul drept.

În colaborare cu Shakespeare School, tabăra propune inclusiv serii de limba engleză.

Sub atenta supraveghere a organizatorilor, copiii au ocazia unică de a descoperi valorile cavalerismului medieval, transpunându-se în lumea basmelor atât de familiară vârstei lor. Prin jocuri, ateliere de creaţie, povestiri, drumeţii şi alte activităţi relaxante, ei sunt sprijiniţi să înveţe, pe nesimţite, ceva nou în fiecare zi, să-şi facă o mulţime de prieteni, să se apropie de spiritul şi cunoaşterea Evului Mediu.

Fiind grupaţi de către organizatori pe categorii de vârstă foarte apropiate, copiii - aspiranţii cavaleri şi tinerele domniţe - sunt înconjuraţi de decoruri medievale şi pot purta costume corespunzătoare perioadei respective. Domniţele vor purta rochii elegante, iar cavalerii - tunici şi scuturi cu însemne heraldice.

Spaţiul de desfăşurare a Taberei Medievale este cel de la poalele Munţilor Bucegi, în zona culoarului Rucăr-Bran, la Pensiunea Dor de Moeciu. Pensiunea este situată în localitatea Moeciu de Sus, pe drumul de acces ce urcă dinspre Bran, în apropierea platoului Giuvala.

Pensiunea dispune de o curte primitoare, cu foişor şi loc de joacă pentru copii, iar muntele oferă generoase spaţii pentru desfăşurarea activităţilor şi crearea întregii poveşti medievale. Împrejurimile pot fi explorate - iar copiii pot învăţa repede toate potecile către luminişurile jucăuşe. Cele mai multe trasee sunt foarte accesibile, iar priveliştea este mirifică. Se fac drumeţii la: Cheile Moieciului,  Parcul Naţional Piatra Craiului, Peştera şi Cheile Dâmbovicioarei etc.

În afară de priveliştea feerică, pensiunea oferă condiţii de cazare foarte bune. Copiii sunt cazaţi câte trei în cameră, iar fiecare cameră este dotată cu baie proprie. Mâncarea este proaspătă şi delicioasă, astfel încât să fie întotdeauna pe gustul tuturor copiilor.

Programul propus de echipa organizatorică prevede atât activităţi în aer liber, cât şi de interior. Împărţiţi în echipe, copiii participă la ateliere, la turniruri medievale, învaţă să se joace şi îşi însuşesc valorile cavalerismului medieval, astfel încât fiecare zi de tabără devine o nouă provocare pentru copii.

Printre atelierele propuse se numără: atelierul de pictură şi heraldică medievală, atelierul de spadă medievală, atelierul de tir cu arcul, atelierul de improvizaţie şi teatru medieval, atelierul de  realizare manuală a hârtiei.

Serile în tabără îi adună pe copii în jurul unui povestitor cu har pentru ca aceştia să asculte istorisiri despre domni curajoşi şi drepţi din istoria ţării noastre, despre lupte aprige date între oştiri câtă frunză, câtă iarbă, despre prinţese şi cavaleri, sau pentru ca cei mici să vizioneze filme cu specific istoric.

În ultima seară, copiii se vor putea bucura de un foc de tabără în jurul căruia pot cânta, dansa şi pot spune glume. Costumaţi în cavaleri şi în domniţe, copiii vor participa la ceremonia de învestire a cavalerilor. În urma ceremoniei, proaspeţii cavaleri vor primi un nume de cavaler şi un blazon distinctiv, care să îi reprezinte în lumea cavalerilor. Astfel, copiii vor avea parte de o vacanţă de neuitat.

Costul taberei este de anunţat în fiecare an de echipa organizatorică pe site-ul www.tabara-medievala.ro şi include transportul, cazarea, masa, instructori specializaţi pentru fiecare atelier, costume, materiale şi diplome. Pentru tabăra din 2012, costul: 1.400 RON / copil.

Copiii trebuie să fie pregătiţi cu haine suficiente pentru o săptămână la munte, dar şi aibă asupra lor:

  • medicamentele pe care le iau în mod obişnuit, dacă este cazul;
  • încălţăminte impermeabilă;
  • pelerină de ploaie;
  • prosop, săpun şi periuţă de dinţi;
  • şosete (cel puţin câte o pereche pentru fiecare zi);
  • un rucsac mic pentru excursii în care să poată încăpea cel puţin o pelerină de ploaie, o sticlă cu apă şi o gustare;
  • adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie în care să fie menţionate: copilul este apt pentru a participa în tabără, şi menţiuni speciale (afecţiuni, tratamente, alergii specifice etc. - daca este cazul).

Dat fiind că este vorba de o tabără medievală, organizatorii se străduiesc să creeze şi să menţină o atmosferă specifică, de aceea le recomandă părinţilor să nu dea copiilor în tabără telefoane mobile. Părinţii îşi pot suna copiii la numărul de telefon al coordonatorului taberei, în fiecare zi, dimineaţa şi seara.

Toate detaliile privind perioada de desfăşurare a taberei, modalitatea de înscriere, condiţiile de cazare, programul activităţilor, atmosfera, costul taberei, echipa organizatorică etc. pot fi găsite pe site-ul www.tabara-medievala.ro, alături de fotografii şi de mărturii ale participanţilor din ediţiile trecute.